Factcheck: ‘22 procent van de Amerikaanse bevolking is katholiek’

Factcheck: ‘22 procent van de Amerikaanse bevolking is katholiek’

20 december 2017 0 Door Riffy Bol

De Verenigde Staten kennen we als het land van de evangelicals, waar de president een eed aflegt met zijn hand op de bijbel en waar ‘In God We Trust’ in talloze rechtbanken als plakkaat aan de muur hangt. Het is dan ook weinig schokkend dat Volkskrant-journalist John Schoorl in een reportage over een christelijke nederzetting in Florida schrijft dat ‘nog altijd 22 procent van de Amerikaanse bevolking katholiek’ is. Maar klopt dat percentage ook?

De meest uitgebreide studie naar religieuze overtuigingen in de Verenigde Staten is de Religious Landscape Study van het Pew Research Center. Daarin worden meer dan 35.000 Amerikanen in alle 50 staten gevraagd naar hun godsdienst. De meest recente telling, uit 2014, komt uit op 20,8 procent katholieken in de Amerikaanse bevolking – een afwijking van slechts 1,2 procent met de claim van Schoorl.

Noord-Oosten

De meeste Amerikaanse katholieken wonen volgens Pew in de noordoostelijke staten (Rhode Island springt eruit met 42 procent) en in New Mexico en Californië. Veruit de meeste katholieken in de VS zijn wit (59 procent) of latino (34 procent). Afro- en Aziatische Amerikanen zijn met slechts 3 procent per groep ondervertegenwoordigd in het katholieke geloof.

Drie generaties

Interessant is verder dat de meeste katholieke families al minstens drie generaties in Amerika wonen: denk aan Ieren, Italianen en Duitsers. En: bijna de helft van de katholieken in het grote bestand van Pew heeft de middelbare school als hoogst genoten onderwijs in de gelederen. Slechts 16 procent heeft een universitaire opleiding afgerond.

22 procent

De 22 procent katholieken waar Schoorl in de Volkskrant over schrijft, is afkomstig uit de Official Catholic Directory uit 2016. Dit is een telling van de Amerikaanse bisschoppen, gebaseerd op de parochiebelasting die pastoren ieder jaar innen van geregistreerde kerkgangers en donateurs.

Niemand heeft meer data van Amerikaanse katholieken dan de kerk zelf, maar bij een dergelijke telling zal waarschijnlijk een deel van de niet-praktiserende katholieken ontbreken. Tegelijk kan het zijn dat iemand die aan de katholieke kerk doneert, zelf niet het katholieke geloof aanhangt. Zo bezien lijkt de 22 procent een betrouwbare middenweg, ook als je de foutmarges bij het Pew-onderzoek in acht neemt.

Conclusie

Pew vond 20,8 procent katholieken, maar heeft een beperkter dataset dan de Amerikaanse bisschoppen. Deze rekenen echter ook donateurs mee en zullen ongetwijfeld niet-participerende katholieken missen. 22 procent lijkt daarmee een aannemelijk percentage, dus beoordelen we de claim als waar.