Factcheck: ‘Grootste vluchtelingenkamp ter wereld staat in Bangladesh’

Factcheck: ‘Grootste vluchtelingenkamp ter wereld staat in Bangladesh’

17 april 2018 2 Door Riffy Bol

Er zijn op dit moment wereldwijd meer mensen op de vlucht dan tijdens de Tweede Wereldoorlog, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Hét symbool voor die ruim 65 miljoen mensen is een gigantisch vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Bangladesh. Volgens NRC is dat met meer dan 600.000 bewoners het ‘grootste vluchtelingenkamp ter wereld’. Klopt dat?

In het betreffende kamp leven voornamelijk Rohingya-moslims, een religieuze minderheid die in buurland Myanmar stelselmatig wordt onderdrukt, vervolgd en vermoord. NRC beschrijft de ongrijpbare schaal van deze plek: ‘Het zou je ruim drie uur kosten om van de oostgrens naar het westen te lopen. Van noord naar zuid meer dan zeven uur.’ Om je ook een beeld te geven van de grootte van het kamp, maakte The Guardian indrukwekkende dronebeelden.

Uitbreiden

Het vluchtelingenkamp in Bangladesh zal de komende tijd waarschijnlijk blijven uitbreiden, schrijft de krant The Dhaka Tribune. De regering kondigde namelijk aan het kamp uit te breiden. Ze willen dat er op termijn ruimte is om 800.000 vluchtelingen te huisvesten. In januari had Bangladesh het plan om de Rohingya te deporteren naar hun thuisland, maar wegens zorgen om hun veiligheid is dat besluit uitgesteld.

Is het Rohingya-vluchtelingenkamp het grootste in de wereld?

Halverwege december 2017 telde de noodhulporganisatie Inter Sector Coordination Group (ISCG) 655.000 vluchtelingen in Bangladesh. 547.000 van hen zijn gevestigd in het kamp Kutupalong en de uitbreiding Balukhali. Maar is dit Bengaalse vluchtelingenkamp vol Rohingya daarmee ook het grootste ter wereld?

Nog in september 2017 werd het vluchtelingenkamp Bidibidi in Oeganda, op de grens met Zuid-Soedan, bestempeld als ‘grootste vluchtelingenkamp ter wereld’ door de Amerikaanse krant USA Today. UNHCR sprak in de zomer van vorig jaar over ruim 272.000 vluchtelingen; USA Today noteerde er een paar maanden later 285.000.

Kamp sinds 1991

Met die groei streefde het Oegandese kamp de nederzetting Dadaab in Kenia voorbij. Eind januari 2018 observeerde UNHCR daar ruim 235.000 vluchtelingen. Het oorspronkelijke kamp stamt uit 1991. Het was met name voor oorlogsvluchtelingen uit Somalië. In 2011 werd er een nieuw deel aan toegevoegd na hongersnood in hetzelfde land.

What is the What

In dezelfde maand deed de vluchtelingentak van de Verenigde Naties onderzoek in een ander Keniaans vluchtelingenkamp: Kakuma, vooral bekend uit het boek What Is the What van Dave Eggers. Meer dan 185.000 vluchtelingen, vooral uit Soedan, bivakkeerden daar drie maanden geleden.

Twee andere grote vluchtelingenkampen zijn Nyarugusu in Tanzania (ruim 134.000 vluchtelingen, vlakbij de grens met Burundi) en Za’atari in Jordanië (circa 80.000, aldus hulporganisatie Oxfam), waar vooral oorlogsvluchtelingen uit Syrië zijn neergestreken.

vluchtelingenkampen

Conclusie

De situatie voor de ruim 650.000 Rohingya-moslims in Bangladesh (en de meer dan 50.000 die zijn achtergebleven in Myanmar) is extreem nijpend, zoveel is duidelijk. Op basis van recente tellingen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de verwachting dat de vluchtelingen niet snel gedeporteerd zullen worden, concluderen we dat de claim in NRC waar is.