‘Je tanden verkleuren door rode wijn, koffie en frisdrank’

‘Je tanden verkleuren door rode wijn, koffie en frisdrank’

17 mei 2017 0 Door Stern de Pagter

Beautyvlogster Laura Ponticorvo drinkt maar twee keer per jaar een glas rode wijn, frisdrank drinkt ze heel soms, met een rietje, en koffie laat ze al heel haar leven staan. Ze is bang dat haar tanden verkleuren als ze deze dranken drinkt. Is haar angst terecht?

Door Matthijs Keim

Volgens tandartsenpraktijken ontstaan uitwendige verkleuringen van tanden onder meer door kleurstoffen in voedingsmiddelen, zoals in rode wijn. Ook bevat wijn zuren die de tand aantasten. De zuren in fris-, vruchten- en sportdranken tasten volgens een onderzoek van de universiteit van Adelaide uit 2014 het tandglazuur al binnen 30 seconden aan.

Thee

Ook sommige soorten thee bevatten stoffen die uitwendige verkleuring van het gebit veroorzaken. Volgens onderzoekers komt dit waarschijnlijk door de afzetting van tannines op het tandoppervlak.

Conclusie: waar

De claim is waar. Daarbij moet wel worden aangetekend dat niet alleen koffie, frisdrank en rode wijn de boosdoeners zijn, maar dat ook vruchtensappen en thee schadelijk zijn voor tanden.