Narcistische jongeren, een detective-Twitteraar en verdienen aan pro-Trump groepen via Facebook

Narcistische jongeren, een detective-Twitteraar en verdienen aan pro-Trump groepen via Facebook

12 november 2018 0 Door Zoran Bogdanovic

Iedere week verzamelt Factory het belangrijkste nieuws over factchecking en nepnieuws. Met deze week: extreem rechtse social media, kinderlokkers opgespoord via Twitter en verdienen aan Trump.

Twitteraar vindt locatie kindermisbruik

Een oproep van de Europese politieorganisatie Europol om de locatie te vinden van vermeend kindermisbruik, werd afgelopen maand beantwoord door de Finse Twittergebruiker Olli Enne. Voor hem waren de twee foto’s die Europol plaatste (zie hieronder) genoeg om de plek te vinden: een stad 21 ten noorden van het Chinese Shenzen.

Heel goed gevonden natuurlijk, maar hoe is hij te werk gegaan?

  • In de originele tweet van Europol stond dat het waarschijnlijk een plek in Azië betrof; Enne vergeleek de bouwstijl op de foto met die van verschillende Aziatische landen. Met drie landen vond hij een match, waaronder met China.
  • Het moest wel een stad van enorm formaat zijn; op de foto’s is zo’n vijf kilometer aan gebouwen te zien. De andere twee landen waar het kon zijn hadden beide slechts een stad van zo’n formaat.
  • Er was geen sprake van een stadscentrum. Dat wordt in Aziatische steden van groot formaat gekenmerkt door wolkenkrabbers.
  • Op de achtergrond van de onderste foto is een heuvel van twintig tot veertig meter hoogte te zien. Naar alle waaraschijnlijkheid zou er een grote weg naar die heuvel lopen.

Met die informatie ging hij grote steden af via Google Earth op zoek naar plekken met dezelfde kenmerken. Deze vond hij in Shenzen.

Wat Enne erg hielp, is zijn beroep, zegt hij in een privé Twittergesprek. Hij is stadsarchitect. “Dit is de eerste keer dat ik zoiets probeerde, maar ik ga er een gewoonte van maken.” Van Europol kreeg hij op Twitter een bedankje. “Meer heb ik niet van ze gehoord. Ik weet ook niet of het slachtoffer is gevonden omdat de foto er oud uitziet. Maar als ik hiermee een bijdrage heb gedaan aan het politieonderzoek ben ik al tevreden.”

Verdienen aan Trump via Facebook

De top acht Pro-Trump Facebook groepen hebben in totaal meer dan acht miljoen volgers. Een booming business, zegt Clayton Keirns (29) tegen online magazine Slate. Hij is de oprichter van de Facebook groep Donald Trump is my president, die meer dan 1,8 miljoen volgers kent. Net als andere pro-Trump groepen kenmerkt de zijne zich door extreem positieve berichten voor de Amerikaanse president, vaak met sensationele koppen. Ook worden er pro-Trump meme’s en video’s gedeeld.

Bron: Screenshots van The Trump Fanpage

Keirns leunt dan wel naar rechts, maar voor hem is een pagina als deze meer een zakenkans dan een hobby, schrijft Slate. Zo wordt er in de Facebook groep vaak gelinkt naar een www.fbnewscycle.com, dat van Keirns is. Dit levert hem kliks en advertentie-inkomsten op.

Keirns is niet de enige die profiteert van Trumps populariteit op sociale media. Neem Al Ferretti, een 50-jarige man uit Minneapolis. Hij runt de website www.Ilovemyfreedom.org, waarnaar gelinkt wordt in andere pro-Trump Facebook groepen.

Keirns en Ferretti bundelden in de zomer van 2016 (in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen) hun krachten. Samen met de twintiger Jack Murphy runnen zij nu een netwerk van pro-Trump Facebookpagina’s en daaraan gelinkte websites. Naast reclames verdienen ze ook aan de webshop van www.Ilovemyfreedom.org Wat ze eraan verdienen willen ze niet zeggen, maar het drietal zegt tegen Slate dat ze “ervan kunnen leven”.

Volgens Keirns profiteren zij slechts van de verdeeldheid in Amerika, waarin iedereen in zijn eigen bubbel leeft: ”

Het lijkt alsof de ene helft van het land een andere film kijkt dan de andere helft. De ene helft had therapie nodig op de dag dat rechter Kennedy (red: pro-Democratische rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof) zijn pensionering aankondigde. De andere helft was uitermate blij. Ilovemyfreedom.org is er voor die andere helft.

De Volkskrant checkt: “Jongeren zijn narcistischer dan ooit”

Volgens een Amerikaans onderzoek uit 2008 zijn nieuwe generaties narcistischer dan hun voorgangers. Dit zou komen doordat onze cultuur door massamedia aanzienlijk is veranderd met de komst van shows op tv zoals talentenjachten en de stijgende populariteit van sociale media. Maar klopt het wel dat nieuwe generaties narcistischer zijn? De Volkskrant checkte het:

Het betreffende onderzoek was een meta-onderzoek: een verzameling van onderzoeken over een onderwerp (narcisme onder jongeren, in dit geval) waarbij de resultaten worden gebruikt om tot een betere conclusie te komen. Immers is het veiliger om conclusies te trekken uit meerder onderzoeken dan uit eentje, is de algemene consensus onder wetenschappers.

De werkwijze

Het meta-onderzoek bevatte informatie uit veertig verschillende onderzoeken afgenomen onder studenten tussen 1980 en 2006. Zij kregen stellingen als ‘Ik heb mensen ontmoet die experts zijn, maar niet meer wisten over het onderwerp dan ik’ en ‘Mensen beïnvloeden is mijn natuurtalent’. Uiteindelijk rolt daar een NPI score uit die aantoont hoe narcistisch iemand is.

Bron: Egos Inflating Over Time: A Cross-Temporal
Meta-Analysis of the Narcissistic Personality
Inventory

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de NPI scores onder de nieuwere generaties studenten zijn toegenomen. Je zou dus zeggen dat nieuwe generaties narcistischer zijn. Maar, zo stellen de factcheckers bij De Volkskrant: de toename is zo klein dat die verwaarloosbaar is. Daarnaast vonden zij andere nieuwe onderzoeken die uitwijzen dat narcisme onder jongeren juist is gedaald, vergeleken met vroegere generaties.

Wat leert dit ons?

Wetenschap en de daarbij horende onderzoeken zijn enorm belangrijk. Maar nog belangrijker is het om conclusies van onderzoeken niet klakkeloos over te nemen en zelf kritisch te blijven. Hoofdonderzoeker Jean Twenge is wereldberoemd geworden door haar ‘bevindingen’ en geeft vandaag de dag nog lezingen over de toenemende mate van narcisme onder jongeren. Terwijl dat hartstikke meevalt.

(Extreem-)rechts sociale medium verwijdert 200 accounts

Voor de beschieting van een synagoge in Pittsburgh kende bijna niemand het: Gab. Dit sociale medium pronkt met vrijheid van meningsuiting als hun grootste streven. In de praktijk komt het neer op een broeinest voor (extreem-)rechtse gedachten en haatzaaierij. Afgelopen week verwijderde het platform tweehonderd gebruikers wegens aanzetten tot geweld, schrijft The Wall Street Journal (WSJ).

De schutter in Pittsburgh, Robert Bowers, was actief op Gab en plaatste antisemitische en racistische teksten op de website. Sindsdien wordt het platform in de gaten gehouden door Amerikaanse veiligheidsdiensten. Opvallend is dat bedreigen en aanzetten tot geweld niet meer mag op de site, maar dat haatzaaierij nog steeds toegestaan is. Het recht daarop zou beschermd worden door het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet. Hierin wordt de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd. “Maar het is niet zo dat we het beledigen van groepen mensen steunen”, zei Gab-oprichter Andrew Torba tegen WSJ. “We moedigen liever anderen aan hun stem ertegen te verheffen.”