‘Alle academische ziekenhuizen deden aangifte tegen de tabaksindustrie’

‘Alle academische ziekenhuizen deden aangifte tegen de tabaksindustrie’

16 februari 2018 0 Door Lars Mulitze

“Alle academische ziekenhuizen hebben aangifte tegen de tabaksindustrie gedaan.” Dat tweette longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis donderdag. De aangifte die de ziekenhuizen zouden steunen is de reactie op een rechtszaak tegen de tabaksindustrie. Die zaak krijgt veel steun uit de medische wereld. Maar geldt dat inderdaad ook voor alle academische ziekenhuizen in Nederland?

Door Lars Mulitze en Matthijs Keim

Anne Marie van Veen was eind 2016 de eerste die aangifte deed tegen de tabaksindustrie. Samen met advocate Bénédicte Ficq strijdt ze tegen de industrie omdat die consumenten bewust misleid zou hebben. Ruim een jaar later deed het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ook aangifte.

Steun

De afgelopen weken regent het steunbetuigingen. Onder meer KWF Kankerbestrijding en de gemeentes Amsterdam en Utrecht schaarden zich achter de aangifte. Deze week sloten ook de beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) en het Longfonds zich daarbij aan.

Nederlandse umc’s

Om de bewering van De Kanter te verifiëren, moeten we echter alleen kijken naar de academische ziekenhuizen. In totaal telt Nederland acht umc’s. Twee daarvan staan in Amsterdam. De andere zes zijn te vinden in Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Van deze umc’s is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vooralsnog het enige ziekenhuis dat zich openlijk bij de aangifte heeft aangesloten. Al op 1 februari liet het UMCG weten de aangifte van ‘zware mishandeling, opzettelijk benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte’ te steunen. In een interview op Radio 1 gaf ziekenhuisdirecteur Jos Aartsen aan zelfs te willen dat alle academische ziekenhuizen zich bij de aangifte van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis zouden aansluiten. Een week later deed hij daarvoor een voorstel bij de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU).

Universitair Medisch Centrum Groningen (foto: Wikimedia Commons)

Bij de zeven andere umc’s bleef het in de tussentijd opvallend stil. Alleen het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum (AMC) zei financiële steun toe, maar benadrukte zich daarmee (nog) niet achter de aangifte te scharen. Het Radboud UMC in Nijmegen gaf aan eerst het overleg met andere academische ziekenhuizen af te willen wachten.

Conclusie

De bewering van De Kanter lijkt dus niet te kloppen, was het niet dat de NFU vrijdag liet weten dat advocate Ficq namens hen aangifte heeft gedaan tegen de tabaksindustrie. Waarschijnlijk was De Kanter een dag eerder al op de hoogte van het voornemen van de organisatie. De NFU vertegenwoordigt alle acht umc’s in Nederland. Deze bewering beoordelen we dus als waar.