Factcheck: ‘Amerikaanse jaguar zal uitsterven door Trumps grensmuur met Mexico’

Factcheck: ‘Amerikaanse jaguar zal uitsterven door Trumps grensmuur met Mexico’

16 mei 2018 0 Door Riffy Bol

De Amerikaanse president Donald Trump ziet alleen maar voordelen met de bouw van een big, beautiful wall tussen het zuiden van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Het belangrijkste gevolg voor Trump is het tegenhouden van illegale migranten uit Midden- en Zuid-Amerika. Er zijn echter ook keerzijdes: dieren, waaronder jaguars die in de VS leven, zullen mogelijk uitsterven als de grensmuur er komt, schrijft de Volkskrant. Is dat zo?

In het artikel legt onderzoeker Steven Declerck van het Nederlands Instituut voor Ecologie uit waarom hij denkt dat de Amerikaanse jaguarpopulatie het niet zal volhouden na Trumps muur. Sommige populaties overleven ‘juist dankzij hun contact met soortgenoten aan de andere kant van de landsgrens’.

Donald Trump over de Amerikaanse grensmuur met Mexico.

Hoeveel jaguars leven er in de VS?

De jaguar is een zeldzaam verschijnsel in de Verenigde Staten. Natuurfotograaf Jack Childs deed er 4,5 jaar over om de katachtige met tien camera’s op de gevoelige plaat vast te leggen in het zuiden van de staat Arizona. De laatste bevestigde aanwezigheid van een jaguar in de VS was in 1996.

Volgens ABC News is hun normale habitat gesitueerd in Mexico, zo’n 250 kilometer naar het zuiden. Hoe anders was dat in de 19de eeuw, toen jaguars nog frequent rondliepen in Arizona, New Mexico en Texas. Niet een muur, maar boeren en jagers zorgen ervoor dat de soort bijna uit Amerika verdween, schrijft National Geographic.

In 2016 maakte het tijdschrift melding van de jaguar genaamd ‘El Jefe’, die rondwandelde in de bergen van de staat Arizona. Voorzitter Luke Hunter van de dierenbeschermingsgroep Panthera sprak toen van ‘vier à vijf’ jaguars in de VS – vermoedelijk allemaal mannelijk.

Vormt de grensmuur inderdaad een gevaar?

In het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten, dat zich uitstrekt over meer dan 3.000 kilometer, leven zo’n 7.000 diersoorten, meldt het wetenschappelijke tijdschrift Scientific American. Circa een derde van de regio beschikt al over grensposten en -muren. Bioloog Aaron Flesch van de University of Arizona observeerde het gedrag van de gaffelbok bij de grens – een diersoort met een schouderhoogte die ongeveer gelijk is aan de jaguar (gemiddeld 80 centimeter).

Met die grootte konden de dieren gemakkelijk oversteken bij controleposten voor voertuigen, maar dat deden ze niet, zei Flesch tegen Scientific American. Om de Amerikaanse gaffelbok te behouden, zijn volgen hem natuurbeheerders nodig die de dieren in gevangenschap met elkaar laten paren.

8592735732_0901b603b0_k

De Amerikaanse gaffelbok. Foto: USFWS Mountain-Prairie/Flickr/CC BY 2.0

In de Sonorawoestijn in het noordwesten van Mexico leven om en nabij 300 jaguars, schat de U.S. Fish and Wildlife Service. Daar ligt een kans voor de jaguar om de oversteek te blijven maken tussen Mexico en de VS. Aldus Scott Wilbor van belangengroep Sky Island Alliance tegen Scientific American.

In dat gebied ligt namelijk een bergachtige strook van 80 kilometer met nauwelijks grensbescherming. Een fenomenale productie van de krant USA Today over Trumps grensmuur toont aan dat in zulke gebieden nauwelijks een muur uit de grond te stampen is. Als de Amerikaanse jaguarpopulatie overleeft, dan zal deze lap grond waarschijnlijk een belangrijke rol spelen.

Conclusie

De enkele jaguars die in Amerika leven, zullen er in ieder geval niet op vooruit gaan als de grensmuur van Donald Trump het licht ziet. De kans is klein dat die grensbeveiliging ook in bergachtige gebieden even robuust zal zijn als de president het graag zou willen zien.

Bovendien kunnen de jaguars in het uiterste geval worden beschermd in gevangenschap. Al zou de genenpoule daardoor drastisch inkrimpen. Dat is dan weer slecht nieuws voor het voortbestaan van een soort. Je kan je wel afvragen of je eigenlijk van ‘Amerikaanse’ jaguars kunt spreken. De aangetroffen dieren komen uit Mexico en zijn stuk voor stuk mannetjes.

We beoordelen de claim als ongefundeerd.