Factcheck: ‘GTA V is het best verkopende spel in de VS’

Factcheck: ‘GTA V is het best verkopende spel in de VS’

23 november 2017 0 Door Stern de Pagter

Grand Theft Auto V is de best verkochte game aller tijden in de Verenigde Staten, kopten talloze gamejournalistieke websites deze maand. Het spel is inmiddels ruim 85 miljoen keer verkocht en zou  bovenaan de Amerikaanse lijst van meest verkopende én opbrengende games ooit staan. Klopt dat?

Volgens het jaarverslag van uitgever Take-Two Interactive is Grand Theft Auto V (GTA V) het best verkopende spel, zowel qua omzet als aantal. Die conclusie komt voort uit een rapport van marktonderzoeksbureau NPD Group, opgesteld door analist Mat Piscitella. Hij schrijft: “Grand Theft Auto V is nu 49 maanden op de markt en heeft 10 keer een opwachting gemaakt in de top 10, 16 keer vaker dan alle andere titels in de geschiedenis waarover bericht is.” Het cijfer  neemt zowel digitale als fysieke verkopen mee en heeft betrekking op PC-games, consolegames, en “portable”.

Verwarring

Dat laatste is vreemd, want het vijfde deel uit de bekende spelserie is nooit uitgebracht op een draagbaar apparaat zoals de PlayStation Portable of mobiele telefoon. Het is niet duidelijk wat het rapport daarmee bedoelt. Wat bovendien voor verwarring zorgt is het verkoopcijfer van 85 miljoen, wat in het rapport in één adem wordt genoemd met het feit dat dit het best verkopende spel in de VS is. Dit wekt de suggestie dat de 85 miljoen enkel betrekking heeft op de VS, maar het gaat hier om wereldwijde verkoopaantallen. Dit terwijl exacte verkoop- en omzetcijfers voor de VS juist weer niet genoemd worden.

VGChartz

Vanwege een gebrek aan beschikbare omzetcijfers zal de factcheck zich enkel moeten richten op de verkoopaantallen. De cijfers van NPD Group, waar de claim vandaan komt, zijn niet openbaar en daarom niet direct te verifiëren. Ook VGChartz.com verzamelt en publiceert data over de game-industrie, afkomstig van veel talloze bronnen. Het is echter niet geheel duidelijk waar alle cijfers precies vandaan komen, en de betrouwbaarheid van VGChartz staat daarom ter discussie, maar voor deze factcheck is dit de meest complete bron die we ter beschikking hebben. Het is bovendien belangrijk om te begrijpen dat de cijfers van VGChartz schattingen zijn, en geen exacte aantallen geven. Er is dus geen harde conclusie te verbinden aan de getallen die hieruit voortkomen, maar het geeft waarschijnlijk wel een accuraat beeld.

Volgens VGChartz is GTA V in totaal ruim 78,5 miljoen keer verkocht, bijna zeseneenhalf miljoen exemplaren minder dan de geclaimde 85 miljoen. Ter vergelijking: voor de PC is het spel in totaal ruim 7 miljoen keer aangeschaft. Een flink verschil dus, wat de 85 miljoen op zijn minst in twijfel trekt. Tegelijkertijd is het mogelijk dat dit verschil binnen de marge valt van de schatting van VGChartz, al is dat dan wel een hele grote marge.

Vergelijking

Ervan uitgaande dat de mogelijke marges voor andere spellen vergelijkbaar zijn, is het nuttiger om de geschatte verkoopaantallen met andere spellen te vergelijken.

VGChartz heeft een database met verkoopcijfers van alle grote games. Cijfers worden in deze lijst niet gebundeld, maar staan per platform genoteerd. Bij de meeste games is het niet mogelijk om de cijfers uit te splitsen naar land, zoals dat wel bij GTA V kan. Daarom beperken we ons vooral tot de verkoopcijfers in Noord-Amerika in plaats van de VS. Voor deze factcheck nemen we de (volgens VGChartz) top 50 best verkopende spellen in Noord-Amerika op het ‘hoofdplatform’. Vervolgens tellen we de cijfers van andere platforms daarbij op. Daaruit volgt de volgende lijst:

GTA V op zesde plaats

Uit de schattingen blijkt dat Wii Sports in Noord-Amerika het meest is verkocht. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Wii Sports standaard werd meegeleverd met de bijbehorende console, de Wii. Ook Duck Hunt was een zogenaamde ‘launch game’, ditmaal voor de NES. GTA V staat hier op de zesde plaats, en is volgens de schattingen dus niet de meest verkochte game. Gezien de mogelijke marge is het denkbaar dat deze top 10 er in de werkelijkheid anders uitziet. Immers, tussen de nummer 2 (Super Mario Bros.) tot en met 6 (GTA V) zit een verschil van 6,7 miljoen, bijna evenveel als de eerder genoemde mogelijke marge van de totale verkoopcijfers. Desalniettemin is de kans klein dat GTA V vaker is verkocht dan Wii Sports; het verschil lijkt met 15,6 miljoen exemplaren simpelweg te groot.

Mobiel

VGChartz heeft geen cijfers van games op mobiele telefoons en tablets. Als dat wel het geval was, zou Tetris hoogstwaarschijnlijk als winnaar uit de bus komen; het spel werd wereldwijd meer dan 425 miljoen keer gekocht voor mobiele telefoons. Het is onduidelijk hoevaak het spel in de VS is gedownload. Er zijn verder te weinig cijfers beschikbaar over games op smartphones en tablets in de VS of Noord-Amerika om hier goede uitspraken over te doen, maar de categorie verdient wel een vermelding.

Gebreken bij NPD

Wat zowel Take-Two Interactive als verschillende gamejournalistieke websites vergeten te vermelden in hun berichten is dat NPD Group, waar de claim is geboren, twee gebreken heeft. Ten eerste houdt NPD niet alle digitale verkopen bij. Pas sinds vorig jaar heeft het bedrijf overeenkomsten gesloten met een selectie grote gameontwikkelaars voor het meten van digitale verkopen (waaronder Take-Two Interactive), maar veel grote studio’s missen nog. Zo blijft bijvoorbeeld Minecraft onder de radar omdat er geen overeenkomst is met Microsoft.

Ten tweede is de NPD Group pas in 1995 begonnen met meten en publiceren. Naast digitale aankopen ontbreken dus ook cijfers van oudere games. Dit verklaart waarom Super Mario Bros. (1985), Duck Hunt (1984) en Tetris (1984) in de bovenstaande grafiek hoger staan dan GTA V.

Conclusie

De uitspraak blijkt moeilijk te checken. Verkoopcijfers van VGChartz zijn schattingen en duidelijke omzetcijfers zijn niet beschikbaar. Toch laten die schattingen een ander beeld zien: Wii Sports staat duidelijk bovenaan en zou in de VS ruim 15 miljoen keer meer verkocht zijn dan GTA V. Zelfs voor een ruime foutmarge lijkt dat te veel. Ook een aantal klassiekers zijn volgens de schattingen vaker verkocht. NPD Group neemt deze klassiekers niet mee in de cijfers. Bovendien ziet de marktonderzoeker veel digitale verkopen over het hoofd, wat de claim verder in twijfel trekt. Tot slot: als we games voor op de smartphone en tablet meenemen, is Tetris waarschijnlijk het meest verkochte spel, ook in de VS. Een harde conclusie kan niet worden gegeven, maar gezien deze feiten en berekeningen is het onwaarschijnlijk dat Grand Theft Auto V in de Verenigde Staten het vaakst is verkocht.