Oude foto gebruikt om huidige migrantensituatie Italië aan te duiden

Oude foto gebruikt om huidige migrantensituatie Italië aan te duiden

10 juli 2020 0 Door Stern de Pagter

Op Twitter duikt een vijf jaar oude foto van migranten op die ‘Italië vandaag’ zou laten zien. De foto is in 2015 gemaakt door een fotograaf van AFP, maar krijgt in de verkeerde context toch honderden retweets.

“Terwijl iedereen is afgeleid door het Covid-19. De veerdienst met illegale migranten gaat gewoon door. Italy today… All men coming in..” Dat plaatst Twitteraar ‘Bella’ op 7 juli onder de bovenstaande foto. Het bericht is meer dan tweehonderd keer gedeeld en krijgt ook veel reacties. De foto wordt vaker in dergelijke context gebruikt, zoals deze van een dag eerder.

Vijf jaar oud

In werkelijkheid is de foto al ruim vijf jaar geleden gemaakt door een freelancefotograaf voor persdienst AFP. In de beeldbank van mediadienst Getty Images wordt de foto van de juiste context voorzien. ‘Gestrande migranten verlaten een reddingsboot terwijl ze arriveren in de Italiaanse haven van Augusta in Sicilië op 16 april 2015’, zo leest het bijschrift. De foto werd in die maand al gebruikt in artikelen van onder andere TIME en Independent.

Ook beweert de recente tweet dat er enkel mannen binnenkomen. Op de foto zelf zijn inderdaad weinig vrouwen te zien, maar op andere foto’s uit dezelfde serie is wel degelijk een aandeel vrouwen te zien.

Migratiecijfers

Dat de migratie tijdens de coronacrisis ‘gewoon doorgaat’, zoals de Twitteraar schrijft, lijkt ook niet te kloppen. Zoals je hieronder kunt zien is het aantal asielaanvragen vanaf maart 2020 ingezakt (ook als we de seizoenstrend meenemen), al neemt het vanaf mei weer iets toe. Ook het aantal signaleringen van illegale overstekingen op zee was in april van dit jaar op zijn laagste punt sinds maart 2014. Het is de ‘laagste’ april sinds 2012.

Conclusie

De foto is duidelijk uit de context gehaald, aangezien deze vijf jaar oud is. Hoewel er op de foto zelf vrijwel alleen mannen te zien zijn, zie je op foto’s uit dezelfde serie dat er ook een aandeel vrouwen tussen zit. Er vinden in de EU nog steeds illegale overstekingen plaats, dus is het theoretisch mogelijk dat je dit soort foto’s ook nu nog kunt maken. Maar het klopt niet dat de (illegale) migratie ‘gewoon doorgaat’; deze is op het laagste punt in jaren. We beoordelen het bericht als onjuist.


Lees hier al onze publicaties in de categorie Mens