Factcheck: ‘Carolina Reaper is heetste peper die er bestaat’
Je hebt pijn, je hebt gruwelijke pijn en je hebt verschrikkelijke, ondraaglijke, onmenselijke pijn. Die laatste categorie moet een 34-jarige Amerikaanse man vermoedelijk ervaren hebben toen hij met klachten over ‘donderslaghoofdpijn’ bij de spoedeisende hulp binnenkwam. De Amerikaan kreeg de medische klachten na het eten van een Carolina Reaper, volgens het British Medical Journal ‘de heetste chilipeper ter wereld’. Is dat correct?
De meeste mensen gaan wat betreft pepers niet veel verder dan een jalapeño of normale chilipeper. De ‘heetheid’ van pepers worden gemeten aan de hand van de Scovilleschaal. Deze werd in 1912 ontworpen door de Amerikaanse scheikundige Wilbert Scoville. De schaal bekijkt hoeveel zogeheten capsaïcinen een pepersoort bevat: stofjes die de receptoren gevoelig voor hitte en pijn op de tong activeren.
Heet, heter, heetst
Er zit een gigantisch verschil tussen de scherpte van verschillende pepers. De paprika telt 0 capsaïcinen, tabascosaus tussen de 2.500 en 5.000, jalapeño’s variëren tussen 2.500 en 8.000, cayennepeper ligt tussen 30.000 en 50.000, en Habaneropepers dragen liefst 100.000 tot 350.000 tong verbrandende stofjes met zich mee.
Au!
De Carolina Reaper, die het BMJ de ‘heetste peper ter wereld’ noemt, heeft een gemiddelde waarde van 1,64 miljoen op de schaal van Scoville. De Amerikaanse teler Ed Currie uit de staat South Carolina kreeg dat in augustus 2017 voor elkaar, wat hem een vermelding in het Guinness World Records Book opleverde (en een brandende keel, tranen in zijn ogen en maagkrampen).
In april 2016 verbrak Wayne Algenio het wereldrecord pepers eten, door 22 Reapers in één minuut weg te werken.
Vier jaar eerder kwam Currie met zijn pepers al tot 1,57 miljoen capsaïcinen. De heetste peper die Currie destijds voortbracht, mat zelfs 2,2 miljoen capsaïcinen, blijkt uit een test van de Amerikaanse Winthrop University. Daarmee versloeg hij de vorige recordhouder (uit 2011), de ‘Trinidad Scorpion Butch T’-peper (1,46 miljoen) van boer Neil Smith uit Mississippi.
Bestaat er een nóg hetere peper?
Het Guinness Book of Records vermeldt de Carolina Reaper dus als heetste peper ter wereld. Maar een paar maanden eerder, in mei 2017, ontdekte de Welshe boer Mike Smith dat hij samen met wetenschappers van de universiteit van Nottingham een peper met maar liefst 2,48 miljoen capsaïcinen had gekweekt voor een plantenwedstrijd in Londen. Daarmee is de peper heter dan Amerikaanse pepperspray, die ‘slechts’ 2 miljoen op de Scovilleschaal scoort.
Smith doopte zijn vondst om tot Dragon’s Breath. Maar pas nadat hij de peper op het puntje van zijn tong legde en onmiddellijk een intens brandend gevoel kreeg. Smith zegt tegen de Britse krant The Telegraph dat hij de recordmeters van Guinness heeft benaderd om zijn record te verifiëren.
Pepper X
Toch lijkt Ed Currie uit de VS er wederom met de winst vandoor te gaan. In september vorig jaar maakte hij de teelt van de Pepper X openbaar, een pepersoort die maar liefst 3,18 miljoen capsaïcinen met zich zou meedragen, aldus The Daily Mail.
Een videorecensie van de Pepper X.
Pepper X dient als bestanddeel voor de hete saus The Last Dab van Currie’s bedrijf Puckerbutt Pepper Company. Het hoge getal is echter nog niet bevestigd door Guinness World Records of een andere externe (deskundige) partij.
Conclusie
De Carolina Reaper is de heete chilipeper op aarde, beweerde het toonaangevende British Medical Journal. Officieel klopt dat: Guinness World Records bevestigde dit door zowel de allerheetste peper als het gemiddelde van de soort te onderzoeken bij de Amerikaanse peperboer Ed Currie. In het Verenigd Koninkrijk, en ook bij Currie zelf, zijn officieus nóg hetere pepers ontwikkeld dan de Reaper. De Scovillewaarden daarvan zijn alleen nog niet onafhankelijk geverifieerd. We beoordelen de claim daarom als grotendeels waar.