Villa Mallorca is niet van burgemeester Kiev

Villa Mallorca is niet van burgemeester Kiev

24 november 2022 0 Door Tom Botma

De burgemeester van Kiev en oud-profbokser, Vitali Klitschko, zou volgens een account op Twitter een grote villa in het Spaanse Mallorca hebben. De tweet verschijnt in verschillende talen op andere accounts op Twitter. De boodschap achter de claim is dat Oekraïne veel geld heeft en het land geld van rijke landen niet nodig heeft.  

De claim is als eerste te zien op het Duitse Telegram kanaal Mäckle. Daar schrijft het kanaal cynisch op 29 oktober: “Klitschko villa op Mallorca! Geef alsjeblieft meer geld.”  

Mäckle is een Telegram-groep gerund door Friedemann Mack, een prominent Duitse verspreider van de complottheorie QAnon. Het kanaal heeft meer dan 120 duizend volgers en heeft daarbij ook een wijn- en merchandise shop, een datingnetwerk voor ongevaccineerden en geeft veel informatie over bekende complottheoriën, zoals ufo’s en desinformatie over vaccinaties. 

De wegwijzer van de Telegram van Mäckle.

Eerder al duikt een soortgelijke claim op. Op 22 oktober is in Russische media te lezen dat Klitschko op vakantie in Spanje in Girona is. Op 31 oktober post een Russische gebruiker op het Russische Facebook VKontakte over de oorspronkelijke claim. Hij schrijft in het Russisch: “Vitali Klitschko (Oekraïense politicus) villa op Mallorca!…Hierbij komen natuurlijk vaste lasten. Daarom moet je ‘doneren’. Feesten en dergelijke moeten ook gefinancierd worden. Logisch, toch?” 

Op diezelfde dag staat dezelfde claim op Twitter. In het Deens schrijft een Twitteraar: “Van wie is deze villa in Spanje Mallorca? Deze villa is van de burgemeester van Oekraïne Kiev. Doneer alsjeblieft, we hebben geld nodig. Stuur alsjeblieft geld, we zijn arm…” 

Dezelfde Tweet, maar dan vertaald, is rond dezelfde tijd terug te zien in het Spaans, Chinees, Nederlands en op 8 november ook in het Engels. Deze Engelse Tweet krijgt onder andere meer dan 1300 likes en ongeveer 720 retweets. De Tweet is gepost onder een Nederlands account.  

Vergelijking van de foto bij de claim en het huis op Google Maps. De ‘vleugels’, de ingang vanuit de straat en het zwembad komen exact overeen.

 Via Google Maps vinden we de villa in het plaatsje Carrer Vista de la Mar, inderdaad op Mallorca. Het huis staat ook te koop voor 35 miljoen. Een Duitse factchecker van Minikama heeft met de manager van de verkoop gesproken. Die zei dat het hier ging om een oude foto. 

Uit gegevens die we opgevraagd hebben op het kadaster wordt ook duidelijk dat sinds het bouwen van het huis de naam Klitchsko nergens te vinden is.  

Aan het huis is een bouwbedrijf verbonden, dat begon met Ashley Linda Helene, de ex-vrouw van de baas van Sports Direct, die volgens Daily Mail inderdaad het huis bezat. Dat bouwbedrijf, Current Design SL, is vanaf de bouw van het huis tot nu verbonden aan het adres, alhoewel de eigenaar van het huis wel is veranderd. Het huis is in 2012 en 2018 overgekocht door de architect van het huis Alberto Rubio en later door twee andere mensen. Geen daarvan is Klitchsko.  

Er zijn geen aanwijzingen die erop wijzen dat het klopt dat dit huis van Vitali Klitchsko is. Zijn naam is niet te vinden in het kadaster en het huis staat nu te koop. De claim wordt ook niet onderbouwd door de mensen die de claim verspreiden of door de oorspronkelijke bron van de informatie, namelijk door het alternatieve telegram kanaal Mäckle of door de Russische media die soortgelijke beweringen maken.