Factcheck: ‘Klimaatverandering vooral veroorzaakt door rijke landen’
Arme landen betalen de prijs voor klimaatverandering, terwijl rijke landen er juist het meest aan bijgedragen hebben. Dat claimt Marita Hutjes, klimaatexpert bij Oxfam Novib, tegenover het NOS-journaal. Is dat zo?
Hutjes baseert haar claim op de uitstoot van broeikasgassen, zoals ‘CO2 en andere uitstootgassen’. Voor het gemak lichten we CO2-uitstoot uit.
Bruto Binnenlands Product
Om dat te checken zetten we de CO2-uitstoot per land af tegen het Bruto Binnenlands Product (de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten, en vaak een graadmeter voor welvaart.) per hoofd van de bevolking.
In de ranglijst voor CO2-uitstoot, opgesteld door Global Carbon Atlas, worden plekken 1 tot en 10 bezet door respectievelijk China, de VS, India, Rusland, Japan, Duitsland, Canada, Iran, Zuid-Korea en Saudi-Arabië. Hieronder is de top-10 afgezet tegen de wereldranglijst op basis van BBP per capita. Dit is op basis van de meest recente data uit 2016:
Top 10
Als we het andersom bekijken, dus de top-10 van de wereldranglijst op basis van BBP per capita afzetten tegen de ranglijst voor CO2-uitstoot, zien we het volgende:
Als we kijken naar de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking, ziet de top-1o er weer heel anders uit:
Conclusie
Hoewel rijke landen (zoals China, de VS en Canada) absoluut veel bijdragen aan de wereldwijde CO2-uitstoot zijn er ook rijke landen (zoals Luxemburg, Ijsland en Denemarken) die veel lager op die ranglijst staan. Bovendien staan er ook arme landen in de top-10 van de landen die de meeste CO2 uitstoten, zoals India. Als we kijken naar CO2-uitstoot per capita dan zien we iets rijkere landen in de top-10, al behoren die nog zeker niet altijd tot de rijkste landen ter wereld. De claim van Hutjes gaat dus niet in alle gevallen op en daarom beoordelen we deze claim als deels waar.