Rutte: ‘Wij zijn een van de weinige landen in Europa met een begrotingsoverschot’
Tijdens het jaarlijkse Prinsjesdag-gesprek met de pers sprak Rutte zich positief uit over de positie van Nederland in Europa. De premier onderbouwt dat door te stellen dat Nederland een van de weinige Europese landen is met een begrotingsoverschot. Even checken.
De stelling is vrij duidelijk, maar eerst verhelderen we twee aspecten. Ten eerste spreekt Rutte niet van de Europese Unie, maar van Europa. Daarom gaan we uit van het hele continent, inclusief niet-lidstaten. Voor de volledigheid nemen we ook Rusland mee, omdat dat geografisch deels in Europa ligt. Ten tweede zou Nederland ‘een van de weinigen’ zijn. Dit begrip is moeilijk te definiëren. Rutte wekt met deze uitspraak min of meer de suggestie dat er maar een handjevol landen zijn met een begrotingsoverschot.
De cijfers
Wat zeggen de cijfers? Kijkend naar onderstaande kaart zijn landen met een begrotingsoverschot (groen) inderdaad sterk in de minderheid. Toch zijn er in total twaalf landen die een overschot verwachten. Dat is net iets minder dan een kwart (24,5 procent) en dus zeker meer dan een handjevol.
Conclusie
Rutte stelt dat Nederland ‘een van de weinige landen’ is met een begrotingsoverschot. Of landen een tekort of overschot hebben is vrij eenduidig vast te stellen: 24,5 procent verwacht een overschot. Het twistpunt zit in de interpretatie van de subjectieve term ‘weinig’. Als Rutte niet meer dan een handjevol landen bedoelt dan klopt de stelling niet. Landen met een begrotingsoverschot zijn wel sterk in de minderheid, maar toch is het ongeveer een kwart van Europa. Dat is meer dan de stelling doet vermoeden. Uiteindelijk blijft het een subjectieve term en daarom beoordelen we de stelling als dubieus.