Constante zomertijd? Dan is er pas om tien uur daglicht!
Grote kans dat het straks nog donker is als je om tien uur uit huis gaat. Tenminste, als we Marco Langbroek mogen geloven. Als de constante zomertijd wordt ingevoerd in Nederland, komt de zon ’s winters pas om tien uur op, zo zegt de wetenschapper tegen Metro. Volgens hem worden we daar minder fit van. Klopt dat?
Door: Babette Janssen
18/
Conclusie uit voorgaande: ga voor wintertijd, of beter nog GMT, niét zomertijd. Dat levert de minste onveilige situaties op met half slapende mensen op de weg, lage zonnestanden voor het verkeer, en het levert cognitief fitte, beter werkende, productievere mensen op. pic.twitter.com/UwyAVM1pKQ— Dr Marco Langbroek (@Marco_Langbroek) September 1, 2018
Zomertijd en Wintertijd
In het najaar wordt de klok één uur terug gezet. Hierdoor komt de zon één uur eerder op. Als we de zomertijd laten doorlopen komt de zon pas op rond 10 uur in de ochtend, aangezien hij tijdens de wintertijd rond 9 uur in de ochtend opkomt. Om specifiek te zijn komt de zon op de eerste dag in wintertijd op om 8:48 uur, zo blijkt uit dit overzicht van het KNMI. Als we daar één uur bij optellen komen we uit op 9:48 uur. Dat is inderdaad bijna tien uur.
Effect van daglicht
De bewering dat het bij een constante zomertijd pas om tien uur licht is, lijkt dus te kloppen. Maar klopt het ook dat mensen daar minder productief van worden? Volgens biologiedocente Laura van Zon van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) wel. Volgens haar heeft dat alles te maken met de pijnappelklier, de klier die het dag-nachtritme van ons lichaam bepaald. “Dat gebeurt door de aanmaak van melatonine, een stof die ervoor zorgt dat je lichaam langzaam en slaperig reageert. Dit proces begint om 21.00 uur en gaat door tot 07.30 uur in de ochtend, daarna stopt de aanmaak en begint de melatonine steeds meer af te nemen in het lichaam totdat het dieptepunt in melatonine om 14:30 uur wordt bereikt en het lichaam het meest alert is. Daarna begint alles weer opnieuw om 21:00 uur.”
Schematisch ziet dat er zo ongeveer uit:
Conclusie
Waar. Marco Langbroek heeft gelijk. Niet alleen over het feit dat als we een constante zomertijd hebben, mensen in het donker moeten beginnen met hun dag, maar ook over het feit dat het niet gezond is om in het donker aan je werkdag te beginnen. Voor je lichaam is een volledige wintertijd beter dan een constante zomertijd omdat je dan beter gebruik maakt van je dag-nacht ritme. De volledige wintertijd was namelijk ook de originele tijd.