Het veilige(?) masker van Horinouchi
‘Help elkaar’, is het motto de afgelopen dagen. Boodschappen doen voor elkaar en het inzamelen van beschermmiddelen voor zorginstellingen. Ook de Japanse ambassadeur Horinouchi doet mee. Hij laat in een filmpje zien hoe je zelf makkelijk een mondkapje kan maken. Maar helpen zelfgemaakte maskers eigenlijk wel?
Ten eerste is het belangrijk te vermelden dat het RIVM alleen medisch personeel adviseert mondkapjes te gebruiken. Het gaat dan om professionele mondkapjes en niet om de papieren mondkapjes, deze beschermen namelijk niet tegen het virus.
De professionele mondkapjes waar het RIVM hier over spreekt zijn FFP(2 of 3) maskers. Een FFP2 masker heeft een efficiënte van 94% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant-lekkage rond het masker mag niet meer zijn dan 8%. Virussen, zoals het coronavirus, verspreiden zich via druppeltjes in de lucht, de zogenoemde partikels. Ook wordt geadviseerd maskers zonder filter te gebruiken, omdat dit filter ook deeltjes kan doorlaten. Voor optimale veiligheid zou er in – combinatie met een FFP2 of FFP3 masker – een bril gedragen moeten worden. Een virus kan namelijk ook via de traanbuizen binnendringen in je lichaam.
Papieren maskers sluiten vaak niet goed aan, dit geldt ook voor zelfgemaakte mondkapjes. Als een masker niet goed aansluit zorgt dat voor een hoge lekkage en dat er alsnog besmetting kan plaatsvinden. Ook worden ze vaak niet op een goede manier gebruikt. Zo moet er regelmatig gewisseld worden van mondkapje en daarvóór moet je je handen desinfecteren.
Een goed bedoelde tip van Horinouchi, maar niet heel zinvol dus. Mondkapjes bieden meer schijnveiligheid dan daadwerkelijk veiligheid. Zo ook het masker wat de ambassadeur maakt met een zakdoek, deze zal toch virusdeeltjes doorlaten.
Niet alleen is het advies van de Japanse ambassadeur niet zinvol, het kan ook helpen het virus te verspreiden. Dat zei veiligheidskundige Jos Putman gisteren voor BN De Stem. ‘Dat virus tiert welig in een vochtige omgegving. Als mensen zo’n masker dragen, komt hun adem in een stukje katoen dat steeds vochtiger wordt. Héél onveilig dus.’
Emma van Nuland
Hoe rijmen jullie dat met deze studie? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2190272/
Handen wassen doen we ook niet allemaal perfect. En dan maak je je handen nat en tiert het virus dus ook welig verder. Maar dat is toch geen reden om te zeggen dat we allemaal niet meer moeten wassen?