Thuiswerkende EU-parlementariërs eisen reiskostenvergoeding?
323 euro per dag. Europarlementariërs stemmen en werken vanwege Covid-19 vanuit huis, maar eisen nog steeds dat hun reiskostenvergoeding blijft gelden. Althans, dat schrijft de alternatieve nieuwssite Fennix.news. GeenStijl gaat nog een stapje verder en claimt dat de Europarlementariers de dagelijkse vergoeding nog steeds doorbetaald krijgen voor thuis werken. Maar klopt dit wel?
Laten we eerst kijken naar de vergoeding zelf. Het gaat – in tegenstelling tot wat er in de kop van Fennix.news staat – niét om een reisvergoeding, maar om dagvergoedingen die bedoeld zijn voor “hotelovernachtingen, maaltijden en andere vergoedingen” als de politici in Straatsburg of Brussel zijn voor stemmingen en vergaderingen. Dat geeft de site wel netjes aan verderop in het artikel, maar de kop wekt bij lezers de indruk dat parlementariërs betaald willen krijgen voor reizen terwijl ze thuis zitten.
Dag, vergoedingen!
Maar de parlementsleden hebben sinds 11 geen recht meer op dagvergoedingen, laat EU-parlementswoordvoerder Ingelise de Boer via de telefoon weten. Opvallend, gezien de artikelen van Fennix en Geenstijl vorige week zijn geschreven. ‘Een paar parlementsleden hebben het bestuur van het parlement gevraagd om haar besluit te veranderen, maar daar is niet op ingegaan. Overigens krijgen de ongeveer vijftig parlementsleden die niet naar huis kunnen door de corona crisis, nog wél hun dagvergoedingen.’
“Tijdens de huidige pandemie werken en stemmen de parlementsleden in het Europees Parlement vanuit hun woning. Desondanks eisen zij dat de forfaitaire vergoeding van 323 euro per dag blijft gelden.”
Fennix.news
Wie zijn ‘zij’?
Bovenstaande quote kan bij lezers de suggestie wekken dat een meerderheid van het Europese Parlement vóór het doorbetalen van de dagvergoedingen is. Dit blijkt ook uit de reacties, waaruit het beeld van Europarlementariërs als geldgraaiers naar voren komt.
Nicola Beer, een Duitse politica die in de liberale fractie zit, vindt dat zij en haar collega’s de vergoedingen wél verdienen. ‘Stemmen is de essentie voor het parlementaire werk, ongeacht locatie’, zei ze vorige week tegen Euobserver.com. ‘Daarom moeten we overwegen om de vergoedingen te behouden.’
Maar lang niet elke Europarlementariër denkt daar hetzelfde over. Zo willen vijf Catalaanse parlementariërs, waaronder Charles Puigdemont, dat het potje voor de dagvergoedingen gaat naar hulp voor het saneren van de coronacrisis.
Daarnaast suggereert Fennix dat ‘maar weinig parlementsleden’ de dagvergoeding nodig hebben, omdat ze in eten in gesubsidieerde zalen van het Parlement en overnachten in een eigen appartement in Brussel. ‘Maar ook die appartementen moeten betaald worden’, reageert woordvoerder De Boer.
Verder is het moeilijk te checken of de vergoedingen voor Europarlementariërs daadwerkelijk juist besteed worden. Wegens privacyredenen moet deze informatie geheim blijven, oordeelde het Europese Hof van Justitie in 2018. Toch bleek uit journalistiek graafwerk dat de vergoedingen meermaals zijn misbruikt: een Duitse parlementariër kocht duizenden T-shirts, een ander verrijkte stichtingen en een voetbalclub.
Conclusie
- Door niet te vermelden dat het gaat om een aantal parlementsleden wekt Fennix.news de indruk dat heel het Europees Parlement een dagkosten vergoeding wil, ondanks dat ze thuiswerken.
- GeenStijl gaat nog een stap verder en zegt dat de parlementsleden de vergoeding krijgen doorbetaald, maar die is al op 11 maart stopgezet.
- Het lijkt erop dat de auteurs van teksten voortbouwen op het bestaande wantrouwen naar EU-parlementsleden. Dit wantrouwen is enigszins terecht, gezien in het verleden bewezen is dat er gesjoemeld is met vergoedingen. Maar dit is geen reden om onwaarheden te schrijven of de lezer de indruk te geven dat héél het parlement achter een motie staat, terwijl dat niet zo is.