Zorgt een sixpack voor minder stress?

Zorgt een sixpack voor minder stress?

23 juni 2020 0 Door Redactie

Dat sporten helpt bij een fysieke én mentale gezondheid is inmiddels algemeen bekend. Toch blijft het voor velen nogal lastig om de motivatie te vinden om die felbegeerde sixpack te krijgen. Volgens het online lifestyle-platform Bedrock, zou het trainen van specifiek de buikspieren niet alleen leiden tot een wasbordje maar ook tot minder stress. Het zou een extra motivatie zijn om extra lang die plankpositie vol te houden. Maar klopt deze berichtgeving?

Door: Lieke Mooren

Het artikel van Bedrock heeft de titel: ‘Hoe sterke buikspieren kunnen zorgen voor minder stress’ en refereert aan een onderzoek dat gedaan is door de Universiteit van Pittsburgh. Ook het Amerikaanse lifestyle en wellness platform ‘Well and Good’ schreef een artikel over het onderzoek. En het Amerikaanse literair-culturele tijdschrift The Atlantic publiceerde een interview met professor en neurobioloog Peter Strick over het onderzoek dat hij deed.

Onderzoek

Voor het onderzoek injecteerde het team van Strick rabiës in de bijnieren van apen. Door de verspreiding van het virus bij te houden konden de wetenschappers de neurale verbindingen tussen de bijnieren en de hersenen in kaart brengen. De bijnieren bleken in verbinding te staan met de motorische gebieden in de hersenen. Zo schreef Bedrock: “In de ‘primaire motorische schors’ bevindt zich een afspiegeling van het gehele lichaam. Zo zijn er gebieden die in verband staan met het gezicht, de armen en benen én de axiale spieren, die verantwoordelijk zijn voor de beweging van de romp. Ook wel je core genoemd.” Door het onderzoek toonden ze aan dat de verbindingen tussen de hersenen en het bijniermerg veel uitgebreider zijn dan eerder werd aangenomen.

Peter Strick vertelde in het interview in The Atlantic dat dit betekent dat versterking van je buikspieren een impact heeft op stress. “Als je iemand ziet die depressief of gestrest is, merk je veranderingen in hun houding op. Als je rechtop staat, heeft dat effect op hoe je jezelf projecteert en hoe je je voelt. Nou, zie, kernspieren hebben een impact op stress. En ik vermoed dat als je de kernspieren verkeerd activeert met een slechte houding, dat een impact zal hebben op stress. “

Een te grote uitspraak

Susanne La Fleur, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam, stelt dat de uitspraak die Peter Strick op basis van dit experiment doet, veel te groot is. “Het enige wat ze in het onderzoek aantonen is dat er een netwerk van neuronen is in het brein die de bijnier zou kunnen aansturen. Dus er zijn neuro-anatomische connecties. Dit wil nog niet zeggen dat ze ook tijdens stress functioneel zijn, het is alleen het netwerk wat men aantoont”, legt ze uit. Het figuur dat te zien is in het onderzoek is puur hypothetisch omdat in het onderzoek geen spier is geïnjecteerd maar alleen de bijnier.

Snelweg-netwerk

Om het onderzoek duidelijk te maken schetst La Fleur het neurale netwerk als een snelweg-netwerk. Om naar verschillende steden te rijden moet je langs verschillende knooppunten en kun je via verschillende punten andere steden bereiken. Je kunt verschillende routes nemen, en er kunnen ook verschillende auto’s onderweg zijn om hetzelfde bericht (signaal) op hetzelfde moment af te geven, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Wat er volgens La Fleur in dit onderzoek is aangetoond is dat dit neurale netwerk er ligt, maar er is niet aangetoond of er meerdere auto’s rijden én of ze elkaar beïnvloeden.

“De man maakt dus een enorme stap”, legt La Fleur uit. “Hij zegt namelijk ook nog dat als je je spieren spant de bijnieren aangestuurd kunnen worden. Dan zou je ervan uitgaan dat het aanspannen van je spieren het netwerk van het brein naar de bijnier beïnvloedt. Alhoewel dit theoretisch misschien zou kunnen, is er geen bewijs dat dit werkelijk gebeurt.”

Bedrock meldt na het delen van de bevindingen dat ze het artikel van de website hebben gehaald. Peter Strick heeft nog niet gereageerd op de bevindingen.

Conclusie

Het trainen van je buikspieren heeft dus op basis van dit onderzoek geen invloed op onze mate van stress. Het onderzoek waar het artikel van Bedrock aan refereert legt de basis neer van een neuraal netwerk van brein tot bijnieren. Maar het laat absoluut niet zien dat het trainen van je buikspieren invloed heeft op de mate van stress. Voor de personen die op zoek waren naar motivatie om voor een sixpack te trainen worden nu dus teleurgesteld. Voor minder stress kunnen die vervelende buikspieroefeningen gewoon worden overgeslagen.


Hoe verminder je stress dan wel?

Als we ons stresslevel niet kunnen verlagen in de sportschool, hoe doen we dat dan wel? Volgens het platform Neuro Habits dat opgezet is door afgestudeerde en gepromoveerde gedragsspecialisten en psychologen, is het belangrijk om beetje bij beetje je routine te wijzigen. De eerste stap is het vermijden van multitasken. Ook Het Rode Kruis is het hier mee eens. De specialisten geven het advies om bijvoorbeeld lijstjes te maken, je omgeving in te richten zodat je minder afgeleid wordt én je e-mail op een vaste tijd te checken.

Daarnaast is het volgens het platform Neuro Habits belangrijk om minder afhankelijk te worden van de mobiele telefoon. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dwangmatig smartphone gebruik een stressgevoel kan versterken. Het verminderen van je smartphonegebruik doe je door de push-notificaties uit te zetten én zo min mogelijk aanvullende functies op je telefoon hebt staan. Gebruik bijvoorbeeld een papieren agenda, een échte wekker en draag een horloge.

Een derde advies van Neuro Habits en Het Rode Kruis om stress te verminderen is om regelmatig te slapen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat onregelmatige slaappatronen je stress-systeem negatief kunnen beïnvloeden. Door elke dag op hetzelfde moment te gaan slapen en op te staan zal je biologische klok zich hierop afstemmen.

Kopafbeelding: Aceboy Models, Flickr


Lees hier al onze checks in de categorie Sport