Factcheck: ‘Trainers worden steeds sneller ontslagen’
Met het ontslag van Frank de Boer, eind september, werd Crystal Palace de eerste club uit de Premier League die dit seizoen zijn trainer op straat zette. Met zijn slechts 72 dagen durende dienstverband bij de club, gaat De Boer tevens de boeken in als één van de snelst ontslagen trainers in Engeland.
Door: Kenny Boons
Met de vele miljoenen die te verdienen vallen met televisiegelden en prestatiebonussen, degradatiegevaar en dergelijke, staat er voor veel clubs, vooral in de Europese topcompetities, veel op het spel. Bij tegenvallende resultaten is de trainer vaak als eerst de klos. Coaches worden dan ook steeds sneller ontslagen, zo beweert ook Michiel de Hoog, sportjournalist van De Correspondent. Maar is dat wel zo?
Competitie-afhankelijk
De laatste jaren hebben er wel degelijk verschuivingen plaatsgevonden in de tijd die voetbaltrainers krijgen bij hun clubs. In Nederland zijn sinds seizoen 2007/08, waarbij het lopende seizoen 2017/18 niet meegerekend wordt, 89 trainers ontslagen, waarvan 45 in de Eredivisie, en 44 in de Jupiler League, het tweede profniveau van Nederland. In België werden in de Jupiler Pro League, de hoogste divisie van het land, alleen al 69 trainers ontslagen.
De Europese topcompetities daarbij opgeteld (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Frankrijk en Spanje) werden er sinds seizoen 2007/08 in totaal 609 trainers ontslagen, of ze stapten zelf op. Verreweg de meeste daarvan in Italië (135), waar bijna ieder seizoen meer dan tien coaches op straat worden gezet.
Verschil
Opvallend is ook het verschil in het gemiddelde aantal dagen dat voetbaltrainers bij hun club blijven. In de Eredivisie kregen trainers van 2007/08 tot en met 2011/12 gemiddeld 399,2 dagen de tijd, in de Jupiler League 602,8. In de seizoenen die daarop volgden (2012/13 – 2016/17) kregen trainers in de Eredivisie met 440,9 dagen gemiddeld meer tijd, terwijl in de Jupiler League dit gemiddeld daalde naar 362,8 dagen, een daling van bijna veertig procent.
Meer tijd
Naast de Eredivisie kregen in slechts twee competities trainers de afgelopen jaren meer tijd om zichzelf te bewijzen. Alleen in Duitsland en Frankrijk nam het gemiddeld aantal dagen als hoofdcoach toe, bij de Duitsers zelfs met 23,1 procent. In België, Engeland, Italië en Spanje daalde dat gemiddelde.
Trainerscarrousel
Hoewel voetbalclubs over het algemeen in het begin van het seizoen nog de kat uit de boom kijken, valt wel op dat zodra het eerste ontslag heeft plaatsgevonden, dat de rest dan ook (snel) volgt. Vaak sneuvelt na het eerste ontslag in een lopend seizoen, bijna iedere maand wel een trainer. Soms slaat de trainerscarrousel helemaal op hol. In het seizoen 2011/12 in Italië werden er zeventien coaches ontslagen.
Ook is het niet ongewoon dat voetbalclubs meerdere malen in een seizoen trainers ontslaan. Zo wisselde het Italiaanse US Palermo in het seizoen 2015/16 maar liefst zeven (!) keer van trainer, waarbij soms zelfs eerder ontslagen coaches werden teruggehaald. Palermo is dan ook de club die sinds 2007 de meeste trainers ontsloeg, 20 stuks.
Created using Visme. An easy-to-use Infographic Maker.
Recordontslag
Ook de trainer die sinds 2007 het snelst ontslagen werd, komt uit de Italiaanse competitie. Het was Giovanni Bosi van US Palermo die, in het seizoen dat de club zeven trainers ontsloeg, al na vijf dagen op straat werd gezet, nog altijd een record. Guillermo Barros Schelotto (14 dagen), Giovanni Tedesco (16) en Guiseppe Iachini (23) kregen dat seizoen bij Palermo een snel ontslag. In Spanje valt het snelle ontslag van Inika Tejada (13 dagen) bij Sporting Gijon in 2012 op en in Engeland het snelle ontslag van Les Reed bij Charlton Athletic, hij moest in 2007 na 38 dagen vertrekken.
Voor Frank de Boer werd al vaker snel op straat gezet. Na zijn succesjaren bij Ajax, waarmee hij vier keer landskampioen werd, begon De Boer in 2016/17 aan een avontuur bij Inter Milan. Ook dat dienstverband duurde niet lang, na 84 dagen werd hij wegens teleurstellende resultaten op straat gezet. Overigens is De Boer niet de enige Nederlandse trainer die binnen honderd dagen werd ontslagen.
Created using Visme. An easy-to-use Infographic Maker.
Conclusie
Op basis van de via www.transfermarkt.nl verzamelde data, blijkt over het algemeen dat voetbalcoaches de laatste jaren sneller worden ontslagen. Als we het gemiddelde aantal dagen van seizoen 2007/08 tot en met 2011/12 en van 2012/13 tot en met 2016/17 naast elkaar leggen, blijkt dat in vijf van de acht onderzochte competities trainers sneller worden ontslagen. Alleen in de Nederlandse Eredivisie, de Duitse Bundesliga en de hoogste voetbaldivisie van Frankrijk krijgen trainers de laatste jaren juist meer tijd om zich te bewijzen. De claim van Michiel de Hoog dat voetbalcoaches steeds sneller worden ontslagen, is dan ook grotendeels waar.
goed gewerkt!