Factcheck: ‘Mohammed is een van de populairste jongensnamen in Nederland’

Factcheck: ‘Mohammed is een van de populairste jongensnamen in Nederland’

2 november 2017 0 Door Bram Steijns

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Geert Wilders mocht als eerste zijn zegje doen, wat al snel oversloeg in kleurrijk betoog tegen de Islam. Daarbij kwamen heel wat claims voorbij. “Mohammed is vandaag de dag één van de populairste jongensnamen in Nederland”, stelde hij onder andere in zijn toespraak. Klopt dit wel?

Ieder jaar maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ranglijst met de populairste kindernamen in Nederland, die lijst wordt doorgaans als betrouwbare bron gezien voor de populariteit van kindernamen in Nederland. In het jaaroverzicht van populairste jongensnamen in 2016 van SVB staat ‘Mohammed’ bij lange na niet bovenaan. 210 jongens werden volgens de lijst vorig jaar ‘Mohammed’ genoemd, en dat aantal zet de naam op plek 69 op de lijst. Typisch Nederlandse namen als Daan, Sem en Jesse voeren de lijst aan.

Varianten

Als we de lijst van SVB als uitgangspunt nemen, zou de claim van Wilders geen hout snijden dus. Maar er zit een extra dimensie aan de kwestie. Eind 2016 onderzocht de Volkskrant wat er zou gebeuren met de ranglijst als voor iedere naam alle spellingsvarianten meegeteld worden. SVB telt namelijk iedere spellingsvariant als aparte naam in de lijst. Tel echter alle spellingsvarianten van de namen bij elkaar op, en de lijst ziet er heel anders uit. ‘Mohammed’ zou met al zijn spellingsvarianten (‘Mohamed’, ‘Muhammed’, ‘Muhamed’, ‘Mohammad’ etc.) namelijk veel vaker voorkomen en volgens de Volkskrant zelfs naar de top-10 van jongensnamen stijgen.

Conclusie

Hoewel de meest gebruikte spelling van ‘Mohammed’ dus niet in de top-10 terechtkomt, komen alle varianten samen wel degelijk veel voor. De uitspraak van Geert Wilders beoordelen we daarom als deels waar.