‘Aantal aangiftes zakkenrollerij in grote steden meer dan gehalveerd’
Zakkenrollerij blijft een vervelend fenomeen. Maar hoe vaak overkomt het de Nederlander? Online tassen- en kofferwinkel Van Os deed onderzoek naar het aantal aangiftes en concludeert dat het aantal aangiftes in de grote steden meer dan gehalveerd is. RTV Noord nam het onderzoek over, maar kloppen de statistieken ook?
Door Amber van Lieshout
Het onderzoek van Van Os, met vestigingen in onder meer Utrecht, Den Haag en Eindhoven, richt zich op de tien grootste steden van Nederland: Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Waarom? ‘Bij zakkenrollerij denk je al snel aan de grootste steden van Nederland’, schrijft Van Os bij de bevindingen van het onderzoek op hun website. Volgens de tassenverkoper is het aantal aangiftes in deze steden sinds 2012 met 50,5% gedaald.
Politiecijfers
Van Os is niet bereid om het complete onderzoek te delen omdat de onderneming dit onderzoek wil gebruiken voor eigen publicatie. Het onderzoek is echter gebaseerd op openbare politiecijfers, die via de website van de politie zijn te bekijken. De gegevens komen uit het registratiesysteem van de politie.
Uit de politiecijfers blijkt dat het het aantal aangiftes sinds 2012 in heel Nederland flink is afgenomen. In 2012 werden er in totaal 37.414 aangiftes gedaan van zakkenrollerij. In 2018 waren dat er nog maar 15.110. Dat is een daling van 59,6%. Het aantal aangiftes daalde in de tien grootste steden gelijktijdig met gemiddeld 50,6%. Dat is net iets hoger dan de 50,5% die Van Os berekende, maar de oorzaak van dit minieme verschil is onduidelijk. Er is dus inderdaad sprake van een halvering.
Aangiftebereidheid
Maar de daling van het aantal aangiftes heeft ook te maken met de dalende aangiftebereidheid. Het werkelijke aantal slachtoffers van zakkenrollers is daarom hoger dan de politie registreert. Niet alle misdrijven bij de politie worden gemeld; niet iedereen doet tenslotte aangifte van een incident.
Uit de Veiligheidsmonitor 2017 van het CBS blijkt dat de aangiftebereidheid voor zakkenrollerij en beroving sinds 2012 flink is afgenomen: van 43% in 2012 naar 28,4% in 2017 (met een foutmarge van 3 à 4 procent). Dat is een daling van 14,6%. Als we dit percentage gebruiken als correctie zou de werkelijke daling van het aantal incidenten in de steden 36% zijn.
Breda
Volgens Van Os Tassen en Koffers is Breda het meest succesvol in bestrijding van zakkenrollerij van alle grote steden. Het is waar dat in die stad het aantal aangiftes met maar liefst 69,9% daalde, maar waar dat door komt is niet af te leiden uit de politiecijfers. De daling kan ook met andere factoren te maken hebben, zoals een algemene afname van het aantal (effectieve) zakkenrollers.
Aanpak
Wel pakt de politie zakkenrollerij de laatste jaren groter aan. Zo is er in Amsterdam een speciaal zakkenrollersteam. “De grote daling is mede te danken aan alle aandacht voor preventie, waarbij de politie extra waarschuwt voor nieuwe technieken en tactieken van zakkenrollers”, zegt politiewoordvoerder Marlous de Ridder tegenover Van Os.
Conclusie
Uit een controle van de politiecijfers blijkt inderdaad dat het aantal gevallen van zakkenrollerij afneemt. Het aantal aangiftes in de tien grootste steden is met 50,6% afgenomen; meer dan gehalveerd dus. Wel is min of meer gelijktijdig de aangiftebereidheid met 14,6% gedaald. De daling van het aantal incidenten is dus kleiner dan wordt gesuggereerd, maar zelfs dan is er sprake van een duidelijke afname. We beoordelen de stelling daarom als juist.