‘Chocolade is echt gezond, zeker in de wintermaanden’
Het Eindhovens Dagblad claimde afgelopen maand dat pure chocolade je gezondheid ten goede kan komen, zeker in de koudere maanden van het jaar. Deze uitspraak is gebaseerd op een Duits onderzoek van de Martin Luther Universiteit te Halle-Wittenberg.
Er zijn drie soorten chocolade: witte, melk en pure chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt met cacao, maar met cacaoboter. Vandaar heeft het ook die witte kleur. Chocolade met een cacaopercentage van 34% of minder is melkchocolade, terwijl chocolade met 35% tot 99% cacaopoeder de pure variant is.
Het onderzoek spreekt over de hoeveelheid vitamine D2 in cacao en verschillende soorten chocolade. Pure chocolade bevat tussen de 1,90 en 5,48 microgram (µg) vitamine D2 per 100 gram chocolade. 1 microgram is één miljoenste van 1 gram. Witte chocolade bevat 0,19 en 1,91 µg per 100 gram. Op eerste gezicht lijkt dit weinig, maar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is slechts 15,00 µg. Een chocoladereep met 99% cacao kan je dus aardig op weg helpen.
Zonuren
De huid maakt zelf het grootste deel, 90%, van de benodigde hoeveelheid vitamine D aan onder de invloed van zonlicht. In de wintermaanden is er minder zonlicht in Nederland, waardoor de huid dus minder vitamine D aan kan maken. Mocht iemand een tekort aan vitamine D hebben, dan kan dit leiden tot een zogeheten ‘winterdepressie’.
Wintermedicijn
Tijdens deze donkere dagen moeten er dus andere bronnen van vitamine D gevonden worden om de symptomen van een winterdepressie tegen te gaan. Pure chocolade helpt dus bij het aanvullen van dit vitamine D-tekort. Er is ook een andere reden dat chocolade zo geliefd is. Het bevat namelijk het stofje ‘dopamine’, dat erom bekend staat dat het een geluksgevoel veroorzaakt.
Conclusie
Waar. Pure chocolade lijkt een goed wintermedicijn te zijn, maar let op: naast vitamine D bevat chocolade ook meer dan genoeg suikers en vetten. Af en toe wat chocolade is dus prima, maar te veel van deze lekkernij kan onvoorziene nadelen hebben.