Factcheck: ‘Alcohol vergroot kans op borstkanker’

Factcheck: ‘Alcohol vergroot kans op borstkanker’

30 juni 2017 0 Door Gemma Van der Kamp

Eén glas alcohol per dag verhoogt het risico op borstkanker bij vrouwen voor de menopauze al met 5 procent en na de menopauze zelfs met 9 procent. Dat meldt NU.nl. Twee op de vijf gevallen van borstkanker kan zelfs voorkomen worden door helemaal geen alcohol meer te drinken, veel te bewegen en op een gezond gewicht te blijven zegt het nieuwsplatform. Maar klopt dit allemaal wel?

Door: Anouk Slot

Op zich klopt de claim dat één glas alcohol per dag de kans op borstkanker kan vergroten. Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van een studie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, waar NU.nl haar bericht op baseerde. De studie is gebaseerd op 119 studies uit de hele wereld die betrekking hebben op borstkanker bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker in haar leven, volgens Pink Ribbon. De kans op het krijgen van borstkanker is daarmee 14,3 procent. Let wel: het gaat hier om een 5 procent of 9 procent toename van die 14,3 procent. Dit betekent dat de kans op borstkanker bij vrouwen voor de menopauze bij het nuttigen van één glas alcohol per dag 15 procent is en bij vrouwen na de menopauze 15,6 procent. En dus niet (14,3 + 5 = 19,3 procent).

Maar hebben we het hier ook daadwerkelijk over één glas alcohol per dag? Uit het onderzoeksrapport blijkt dat is uitgegaan van een inname van 10 gram ethanol (alcohol) per dag. En 10 gram ethanol staat inderdaad gelijk aan één glas alcohol per dag.

Jong en hoger vetpercentage verkleint kans

Je kunt de kans op borstkanker als vrouw dus inderdaad verkleinen door helemaal geen alcohol meer te drinken. Echter is het wel zo dat dit gepaard moet gaan met veel bewegen en op een gezond gewicht blijven. Nu is het zo dat mensen die gezond leven, vaak ook een gezonder gewicht hebben en waarschijnlijk ook minder alcohol drinken. Overigens geldt dat dit alleen beter is voor vrouwen na de menopauze. In het onderzoek staat namelijk dat een hoger vetpercentage op jonge leeftijd (18 tot 30 jaar) de kans op borstkanker zowel voor als na de menopauze waarschijnlijk verkleint. Een hoog vetpercentage en gewichtstoename na de leeftijd van 30 zijn juist een aannemelijke oorzaak van borstkanker na de menopauze.

De bewering dat twee op de vijf gevallen van borstkanker bij vrouwen al voorkomen kan worden door het volledig weren van alcohol, genoeg te bewegen en op een gezond gewicht te blijven klopt, maar is grof genomen. Op de website van The American Institute for Cancer Research, waar het onderzoek werd gepubliceerd, staat dat 33 procent van de borstkanker gevallen voorkomen kan worden. 33 procent van 5 personen = 1,65 en dus inderdaad 2 personen.

Conclusie

Gedeeltelijk waar; ook andere factoren spelen rol. Het is inderdaad aannemelijk dat het drinken van één glas alcohol per dag bij vrouwen na de menopauze de kans op borstkanker vergroot. In het onderzoeksrapport staat dat het drinken van alcohol een overtuigende oorzaak is van borstkanker na de menopauze. Toch valt dit niet alleen te wijten aan de alcoholconsumptie, maar ook aan het feit dat mensen die veel alcohol drinken vaak ook zwaarder zijn en minder bewegen. En overgewicht na de leeftijd van 30 jaar vergroot de kans op kanker. Uit cijfers van het KWF blijkt echter wel, dat de kans op borstkanker bij vrouwen na de menopauze sowieso een stuk groter is dan bij vrouwen voor de menopauze – 80 procent van de vrouwen met borstkanker is namelijk 50 jaar of ouder.