Factcheck: ‘Geen ander Europees land heeft zo veel koeien, kippen en varkens als Nederland’
Vorige week publiceerde NRC Handelsblad een indrukwekkend onderzoek naar mestfraude in met name Oost-Brabant en Noord-Limburg. Naast een hoop zorgwekkende onthullingen over cijfermatig gesjoemel staat daar ook een checkbare bewering in: ‘Geen ander Europees land heeft zo veel koeien, kippen en varkens als Nederland.’ Klopt dit?
De plek bij uitstek om Europese statistieken te controleren is Eurostat, het ‘CBS van Europa’. Net zoals de Nederlandse statistici houdt het statistiekbureau van de Europese Unie over elk denkbaar onderwerp nauwkeurige datasets bij – aantallen (pluim)vee zijn daarop geen uitzondering.
Hoeveel koeien, varkens en kippen houdt Nederland?
De laatste telling van onder andere koeien, kippen en varkens stamt uit 2016. Een van de bijgevoegde tabellen geeft het aantal koeien (aangeduid als ‘bovine animals’) en varkens aan. Volgens Eurostat telde Nederland vorig jaar 4,29 miljoen koeien. Dat lijken er een heleboel, maar Frankrijk, Turkije, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië en Polen hebben meer koeien in hun stallen en weilanden.
Dan de hoeveelheid varkens. In 2016 waren dat er 11,88 miljoen in Nederland. Wederom een hoog aantal, maar niet zo veel als in respectievelijk Spanje, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.
Kippen
De cijfers over de grootte van de kippenpopulaties zijn iets lastiger te determineren. Zo stamt de meest recente dataset uit 2013 en vallen onder de gebruikte noemer ‘poultry’ (gevogelte) bijvoorbeeld ook ganzen, eenden en kalkoenen. Data uit 2015 van de Europese Commissie laten echter zien dat de vogelsoort ‘Gallus’ (kip) met bijna 9.000 van de ruim 10.000 ton vogelvlees veruit de meest verwerkte soort in de EU is.
Kijken we naar de gevogeltegetallen uit 2013, dan zien we dat Nederland ook hier niet bovenaan staat. Met meer dan 44 miljoen vogels blijft Nederland wederom achter op Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Polen.
Oppervlakte
Nederland mag dan aanzienlijk minder koeien, kippens en varkens hebben dan grotere Europese landen als Frankrijk en Duitsland; het beeld van Nederland als kolossale boerderij is niet eens zo gek als je kijkt naar het aantal dieren per vierkante kilometer. Als je de som op die manier berekent voor de landen die net als Nederland bij alle drie de genoemde diersoorten hoog in de ranglijst staan, krijg je een heel ander beeld:
[huge_it_slider id=”1″]
Conclusie
Je ziet: gaan we af op het aantal dieren qua oppervlakte, dan torent Nederland met gemak boven de rest uit. Maar omdat de claim van NRC strikt genomen om absolute aantallen gaat, beoordelen we die als onwaar.