Factcheck: Trumps belastinghervorming is ‘grootste belastingverlaging in Amerikaanse geschiedenis’

Factcheck: Trumps belastinghervorming is ‘grootste belastingverlaging in Amerikaanse geschiedenis’

3 januari 2018 0 Door Riffy Bol

Na bijna een jaar in de clinch te hebben gelegen met zijn mede-Republikeinen, heeft president Trump eindelijk zijn zin gekregen: er komen grootscheepse belastingverlagingen aan in de VS. Trump noemt het zelfs ‘de grootste belastingverlagingen’ in de Amerikaanse geschiedenis’. Klopt dat wel?

Om Trumps bewering te checken, kijken we naar de twee belangrijkste pijlers in zijn ‘Tax Cuts and Jobs Act’: de verlaging van de individuele inkomstenbelasting voor topinkomens (van 39,6 naar 37 procent) en het omlaag gooien van de vennootschapsbelasting voor bedrijven (van 35 naar 21 procent).

Inkomstenbelasting voor topinkomens

Eerst de belasting op topinkomens. Een ‘topinkomen’ in de Verenigde Staten verschilt volgens accountancyfirma KPMG per sociale status: van 233.475 dollar voor getrouwde personen die apart belastingaangifte doen, tot 466.950 dollar voor gehuwde koppels die dat gezamenlijk doen. Is Trumps belastingverlaging in dit geval inderdaad de grootste in de Amerikaanse geschiedenis? Kort gezegd: nee.

Verlaging

In 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, werd de inkomstenbelasting voor topinkomens (destijds vanaf 200.000 dollar) verlaagd van 94 naar 86,45 procent – relatief een drastischer belastingverlaging dan onder Donald Trump (7,55 procentpunt versus 1,4 procentpunt). Ook in 1964 (van 91 naar 77 procent, tijdens de Vietnamoorlog), 1970 (van 77 naar 71,75 procent), 1982, 1987 en 1988 (dankzij de structurele belastingverlagingen van president Ronald Reagan) werd de belasting voor Amerikaanse topinkomens harder naar beneden gegooid dan door Trump.

Nog lager

Dit strookt met de gegevens van het Tax Policy Center, onderdeel van de denktank Brookings Institution. In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog werd meer dan één procent minder van het Amerikaanse bruto binnenlands product verdiend via de inkomstenbelasting. Ten tijde van de belastingverlaging in de jaren zestig zakte dit ook met bijna een halve procent, en in de jaren tachtig onder Reagan zakte het aandeel van Amerikaanse inkomens van 9,1 procent in 1981 naar 7,5 procent in 1984.

Vennootschapsbelasting

Niet de meest ingrijpende hervorming

Op het gebied van inkomstenbelasting is Trumps ‘Tax Cuts and Jobs Act’ dus niet de meest ingrijpende hervorming in de Amerikaanse historie. Maar Trumps fiscale restructurering draait meer om verlaging van de vennootschapsbelasting (in de VS bekend als de ‘corporate tax rate’). Die gaat per 1 januari 2018 namelijk flink omlaag: van 35 naar 21 procent.

Het Tax Policy Center berekende dat de grootste verminderingen in opgehaalde vennootschapsbelasting plaatsvonden in 1946 (5,2 procent van het bnp ten opzichte van 7,1 procent het jaar ervoor), 1968 (3,2 procent ten opzichte van 4,1 procent een jaar eerder) en 2009 (1 procent versus 2,1 procent in 2008, maar dit is waarschijnlijk vooral te wijten aan de financiële crisis die toen de kop opstak).

Ministerie van Financiën

Begrijpelijkerwijs hebben meerdere instanties en journalisten zich met dit belangrijke onderwerp beziggehouden. Zo blijkt uit een berekening vanaf 1918 door het Committee for a Responsible Federal Budget – gebaseerd op een rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën – dat de belastingverlaging van Trump pas op de achtste plaats staat als je kijkt naar het aandeel in het bruto binnenlands product. De grootste: die van Ronald Reagan in 1981, die een verschil van 2,9 procent in het bbp-aandeel teweegbracht.

Niet bovenaan

Ook als je de wet op andere manieren interpreteert, staan Trumps tax cuts niet bovenaan de lijst. En hou je rekening met inflatie, dan nog staat de hervorming van ‘The Donald’ pas op plek vier – nota bene achter twee maatregelen van zijn voorganger Barack Obama. Als de plannen van Trump eenmaal worden uitgevoerd, zal dat op termijn ‘slechts’ 0,9 procent in het bbp schelen.

Conclusie

In een tweet schepte Donald Trump op dat zijn belastingverlagingen ‘de grootste in de Amerikaanse geschiedenis’ zijn. Op basis van eigen berekeningen en die van het Committee for a Responsible Federal Budget – waar ook factchecks van CNN en FactCheck.org zich op baseren – beoordelen we Trumps uitspraak als onwaar.