“Miljoenen Amerikanen verliezen hun zorgdekking door Trump”
Obamacare. Misschien heb je er weleens van gehoord. Misschien ook niet. Het is een wet die miljoenen Amerikanen verzekert als zij zorg nodig hebben. De Verenigde Staten zijn berucht om het hoge prijskaartje voor bezoeken aan de dokter en het ziekenhuis en het gebrek aan een goede verzekering. Door de wet, ook wel bekend als de Affordable Care Act, konden meer Amerikanen zich laten verzekeren en gingen de zorgkosten omlaag.
Obamacare, niet bij iedereen populair
De naam zegt het al: de wet is ooit ingevoerd door de voormalige president Obama. Republikeinen zijn er echter geen fan van. Ze vinden dat het uitvoeren van de wet te veel geld kost en Amerikanen te weinig keuzevrijheid geeft. Daarom willen ze al vanaf de invoering in 2014 ervan af. Toen Donald Trump president werd was één van zijn beloftes dan ook duidelijk: Obamacare zal worden afgeschaft en vervangen door iets anders.
Dat is alleen niet gelukt. President Trump probeerde zijn eigen zorgwet door het Congres te krijgen, maar deze sneuvelde in de Senaat. Daardoor hielden Amerikanen dezelfde zorgverzekering. Toch stelde de Washington Post in september in een opiniestuk dat door Trumps acties als president miljoenen Amerikanen hun verzekering verliezen.
De claim
In het artikel halen de auteurs verschillende studies aan waaruit zou blijken dat acties van Trumps regering veel Amerikanen ongezonder heeft gemaakt omdat ze minder aanspraak maken op geld van de zorgverzekering. Maar klopt dit:
De volledige claim is: “Miljoenen Amerikanen verliezen de dekking van hun zorgverzekering door acties van Trump als president.“
Trump valt volgens Washington Post zorgverzekering aan
Op wat voor manier maakt Trump Amerikanen dan ongezonder? Volgens de Washington Post zou Trumps regering het moeilijker maken voor Amerikanen om aanspraak te maken op hun zorgdekking.
De regering-Trump probeert sinds 2019 voorwaarden te verbinden aan de manier waarop staten zelf hun gezondheidsprogramma’s financieren. Deze nieuwe regels moeten de transparantie van lokale zorgbudgetten bevorderen, maar kunnen er tegelijk voor zorgen dat verschillende staten minder geld kunnen investeren in zorgverzekeringen. Toch is nog niet duidelijk wat de exacte effecten gaan zijn, daarom zijn er experts die oproepen om deze maatregel nader te onderzoeken.
Ook stelt de regering-Trump meer eisen om aanspraak te maken op Medicaid. Deze zorgverzekering, bedoeld voor Amerikanen met een laag inkomen, wordt gereguleerd door staten zelf. Trump wil staten aansporen van hun inwoners te eisen (vrijwilligers)werk te doen voordat ze in aanmerking komen voor extra zorgondersteuning. Volgens critici wordt het op deze manier moeilijker voor kwetsbare Amerikanen om hun zorgkosten te betalen omdat je zorgverzekering van je kan worden ‘afgepakt’ als je niet aan de werkeisen voldoet, zoals ook wordt gesteld in de Washington Post.
In werkelijkheid lijken de effecten echter beperkt: uit onderzoek blijkt dat veel mensen die een zorgverzekering hebben via Medicaid al werken. Wel is het zo dat het hier vaak gaat om de meest gezonde Medicaid-gebruikers. De Amerikanen met meer gezondheidsproblemen werken vaak niet of minder. Dit blijkt uit cijfers van KFF,een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar gezondheidspolitiek in de Verenigde Staten.
Obamacare laten schrappen door het Hooggerechtshof
Een andere maatregel om zorgverzekeringen waar Republikeinen niet blij mee zijn te verzwakken, is het schrappen van een boete. Tot 2017 moesten Amerikanen zich verplicht laten verzekeren voor de wet. Wie zich niet goed had laten verzekeren, moest een boete betalen.
De Republikeinen en Trump vonden dit maar niks: Amerikanen moeten volgens hen zelf kiezen of ze zich wel of niet laten verzekeren. Daarom schrapte Trump deze boete in zijn eerste jaar als president. Maar dat zorgde tegelijk voor veel juridische problemen.
Want is de zorgwet nog wel grondwettelijk als jezelf verzekeren er niet door wordt verplicht? De verplichting werd eerder namelijk al door het Hooggerechtshof gezien als de basis van Obamacare. Na verschillende rechtszaken werden lagere rechtbanken het niet eens over deze vraag. Daarom gaat het Hooggerechtshof er vlak na de verkiezingen uitspraak over doen.
Trumps regering steunt deze gang naar de rechter en is voorstander van het schrappen van Obamacare. Volgens de Democratische presidentskandidaat Joe Biden verliezen honderden miljoenen Amerikanen in één klap hun zorgverzekering als dit doorgaat. In werkelijkheid zijn dat er minder: 20 miljoen Amerikanen zouden hun dekking verliezen als Obamacare zou verdwijnen, blijkt uit een onderzoek van Urban Institute.
Waar of niet waar?
Het klopt dat de regering-Trump stappen onderneemt om Obamacare af te schaffen en dat ze strengere eisen willen verbinden aan zorgverzekeringen in verschillende staten. Wel worden de cijfers vaak overdreven. Het is niet zo dat honderden miljoenen Amerikanen tegelijk hun zorgverzekering verliezen, zoals de Democraten stellen.
Ook is het niet duidelijk of Trump daadwerkelijk de zorgdekking van Amerikanen met een laag inkomen af wil nemen. Ook omdat veel Amerikanen die Medicaid ontvangen al werken, zullen de strengere eisen van Trump waarschijnlijk niet leiden tot veel onverzekerden.
Deze claim is dus potentieel waar, maar dat is wel onder het voorbehoud dat het Hooggerechtshof Obamacare daadwerkelijk gaat schrappen na de verkiezingen. Ook moeten veel effecten van het beleid van Trump op zorggebied nog duidelijk worden.