Over ons

Het checken van de feiten; het is misschien wel het belangrijkste principe binnen de journalistiek. Zeker nu, in tijden van ‘fake news’ en ‘alternative facts’, zijn onafhankelijke journalisten die de juistheid van beweringen controleren van groot belang.

FACTORY heeft zich volledig toegelegd op het controleren van de feiten. We checken niet alleen uitspraken van politici, maar controleren ook beweringen van bedrijven, NGO’s, bn’ers en journalisten. Ook foto- en videoverificatie hebben onze aandacht. Daarbij houden we de richtlijnen aan zoals die zijn vastgelegd door Poynter.

De factchecks worden uitgevoerd door studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) in Tilburg. Inmiddels heeft zich een bont gezelschap van studenten uit verschillende leerjaren bij de verificatiedesk aangesloten.

Bij enkel het checken van feiten blijft het niet. In ons blog verzamelen we de laatste ontwikkelingen op het gebied van nepnieuws en factchecking. Daarnaast publiceren we regelmatig een nieuwsbrief met daarin onze laatste checks en blogberichten.