“Per jaar 150 miljoen blikjes in het milieu”
Volgens demissionair staatssecretaris Van Veldhoven belanden er jaarlijks 150 miljoen blikjes in het milieu, waarmee je vijfentwintig Olympische zwembaden zou kunnen vullen. Het cijfer is gebruikt ter onderbouwing van de invoering van statiegeld op blikjes en is veel overgenomen, maar hoe betrouwbaar is het?
De claim is terug te vinden in de aankondiging van statiegeld op blikjes op de site van Rijksoverheid:
“De coronacrisis heeft de grootste prioriteit van dit kabinet. Tegelijkertijd blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst. Zo’n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol, horen daar niet bij.”
De uitspraak is vaak overgenomen in nieuwsberichten, zoals bij NU.nl, RTL Nieuws, NRC en Libelle.
Herkomst
Waar de cijfers precies vandaankomen is aan de hand van het bericht niet duidelijk. In de bijgevoegde Kamerbrief, waarmee de Tweede Kamer is geïnformeerd over het besluit, zijn deze ook niet terug te vinden. Het lijkt dus een extra statement dat Van Veldhoven aan de aankondiging heeft toegevoegd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat desgevraagd weten dat het cijfer van de 150 miljoen blikjes is gebaseerd op onderzoek uit 2015:
Uit de reactie wordt duidelijk dat het cijfer uit dat onderzoek is gecombineerd met de zogeheten zwerfafvalmonitor om deze door te berekenen naar 2020. De zwerfafvalmonitor is een periodieke landelijke steekproef van Rijkswaterstaat waarbij het afval op straat wordt geteld. Laten we eerst kijken naar het onderzoek uit 2015.
De bron
Het gaat om dit overzicht van de kosten en omvang van zwerfafval in Nederland, opgesteld door adviesbureau KplusV. In het rapport wordt een schatting gemaakt van het totale aantal jaarlijkse zwerfblikjes: tussen 2008 en 2014 zouden dat er zo’n 156 miljoen zijn geweest. Dit cijfer is vervolgens ook weer gebruikt in een onderzoeksrapport van milieudenktank CE.
Het is een schatting
Hoe betrouwbaar is dit cijfer? Ten eerste spreekt het rapport zelf duidelijk over ‘een indicatie van het landelijk aandeel’. Dat is misschien ook geen grote verrassing. Precies vaststellen hoeveel blikjes er in Nederland op straat liggen is praktisch nagenoeg onmogelijk. Dit rapport uit 2015 van Milieu Centraal benadrukt dat: “Het is moeilijk om zwerfafval te meten. Dit komt niet door onkunde, maar de aard van zwerfafval brengt nu eenmaal met zich mee dat meten en dus ook vergelijken moeilijk is.” Volgens deze Europese inventarisatie van koepelorganisatie Municipal Waste Europe uit 2020 zijn er voor Nederland geen nauwkeurige berekeningen beschikbaar over de totale hoeveelheid afval in ons land. Dit maakt duidelijk dat de uitspraak van Van Veldhoven niet meer dan een schatting kan zijn.
Berekening 150 miljoen blikjes
Hoe is het cijfer in het rapport van KplusV dan tot stand gekomen? Ten eerste door het gemiddelde gewicht van een zwerfblikje vast te stellen: 24,7 gram. Dat is berekend met onderzoeksgegevens uit Vlaanderen, waarbij afval uit groenstroken is geanalyseerd. Dat is gecombineerd met de zwerfafvalmonitor, die jaarlijks een verdeling van het getelde zwerfafval geeft. Voor 2019 zag dat er zo uit:
Tot slot maakt het rapport een schatting van de jaarlijkse totale hoeveelheid zwerfafval: 50.000 ton (50 miljoen kilo). Dat cijfer is berekend uit kostenonderzoek en door afvalcijfers uit (wederom) Vlaanderen op Nederland toe te passen. Ook dit cijfer is dus bij benadering.
Als je de totale hoeveelheid zwerfafval hebt geschat, het aandeel blikjes weet en het gemiddelde gewicht van een blikje, dan kun je berekenen hoeveel blikjes er jaarlijks op straat zouden moeten liggen. Tussen 2008 en 2014 kom je dan dus uit op 156 miljoen. De opstellers van het onderzoeksrapport zeggen wel dat de gekozen periode een grote invloed heeft op het cijfer vanwege verschillen in onderzoeksuitvoering door de jaren heen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar 2013 en 2014 dan is het aantal blikjes ‘slechts’ 98 miljoen. Een extra waarschuwing dat het echt niet meer dan een grove schatting is.
Blikjes in zwerfafvalmonitor
De berekening uit het onderzoek is volgens het ministerie gecombineerd met actuele cijfers uit de zwerfafvalmonitor om een cijfer voor 2020 te berekenen. De precieze berekening van Van Veldhoven is niet duidelijk en kunnen we niet nalopen. Maar hoe betrouwbaar is de zwerfafvalmonitor?
Op meer dan duizend locaties in Nederland wordt zes keer per jaar zwerfafval geteld. De telling vindt plaats in uiteenlopende gebieden, waaronder bedrijventerreinen, woonwijken en recreatiegebieden. Het geeft een beeld van de ontwikkeling in hoeveelheid en samenstelling van zwerfafval, maar zegt op zichzelf niets over totale hoeveelheden in ons land.
“Uit de zwerfafvalmonitor blijkt dat het gemiddeld aantal blikjes in het zwerfafval voor de tweede keer op rij toeneemt”, schrijft Van Veldhoven aan de Kamer. Ter onderbouwing is een deel van de resultaten toegevoegd als memo. De volledige rapportage van 2020 is op het moment van schrijven nog niet openbaar gemaakt.
Uit die resultaten blijkt inderdaad dat het aantal zwerfblikjes sinds 2018 stijgt en dat die stijging in 2020 doorzet. De laatste telronde van het afgelopen jaar geeft een record aan van zo’n 2.700 blikjes per meetronde. Als je de 156 miljoen blikjes uit het rapport van KplusV pakt en de ontwikkeling uit de zwerfafvalmonitor meeneemt, dan is het aannemelijk dat er afgelopen jaar zeker 150 miljoen blikjes op straat zijn beland. Het aandeel aan blikjes in ons zwerfafval is tenslotte gestegen: van 8% tussen 2008 en 2014 naar 11% in 2019. Uit de voorlopige cijfers van 2020 blijkt bovendien dat het aandeel blikjes verder stijgt.
Rekensom
Wat voor getal krijgen we als we zelf aan het rekenen slaan, op basis van de bovenstaande cijfers? Er vanuit gaande dat de totale hoeveelheid zwerfafval gelijk is gebleven met 50 miljoen kilo (en bij gebrek aan betere cijfers) lag er in 2019 zo’n 5,5 miljoen kilo aan zwerfblikjes in Nederland (11%). Met een gemiddeld gewicht van 24,7 gram per blikje zijn dat maar liefst 222,7 miljoen blikjes. Een stuk meer dan de schatting van Van Veldhoven. Ook hieruit blijkt het cijfer van de staatssecretaris nog aan de lage kant.
Hoeveel blikjes in een zwembad?
Hoeveel Olympische zwembaden kun je vullen met 222,7 miljoen zwerfblikjes? De vraag alleen al maakt duidelijk dat je dit logischerwijs niet exact kunt uitrekenen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het resultaat. Zo weet je niet hoeveel zwerfblikjes zijn platgetrapt of -gereden en hoeveel ruimte er tussen de blikjes overblijft. Om het toch enigszins te schatten kiezen we ervoor om met de inhoud van de meeste blikjes te rekenen: 33cl.
222,7 miljoen blikjes van 33cl zijn in totaal goed voor 49,5 miljoen liter frisdrank. Een Olympisch zwembad bevat ongeveer 2,5 miljoen liter water. Dat betekent dat je iets minder dan twintig baden kunt vullen. Neem je ook de blikjes zelf en de loze ruimte mee, dan komen er daar nog een paar bij. Tegelijkertijd zullen veel zwerfblikjes (deels) zijn platgetrapt of -gereden, dus dat zou je tegen elkaar kunnen wegstrepen.
Conclusie
Het moge duidelijk zijn dat de 150 miljoen die de staatssecretaris noemt niet meer is dan een schatting. De bron voor de uitspraak is ‘een indicatie’ uit 2015 en op landelijk niveau zijn er geen actuele berekeningen van het totale aantal zwerfblikjes beschikbaar. De cijfers die er wel zijn, zijn nadrukkelijk schattingen. De berekening die het ministerie en Van Veldhoven precies hebben gebruikt is niet duidelijk, maar uit de gebruikte bronnen en een eigen rekensom blijkt dat je met de beperkte cijfers wel dichtbij de 150 miljoen komt en daar waarschijnlijk zelfs overheen gaat. De bewering van Van Veldhoven is aannemelijk.
Update 11-02: deze factcheck is bijgewerkt naar aanleiding van de reactie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Omslagfoto: StockSnap, Pixabay
Top gedaan team.. wij nemen het graag over als linkje bij http://thefactclub.nl we verzamelen Factchecks en deze is perfect van diepte en kwaliteit.. Complimenten voor de studenten en de leraren.
Groet
Dre Kampfraath
Beste Dre,
Dank voor je bericht en mooi om te lezen dat je de factcheck wil meenemen in jullie overzicht. Uiteraard mag dat, heel graag zelfs!
Vriendelijke groet,
Stern de Pagter
Goed om de werkelijkheid te benaderen met rekenmodellen. Als ingenieur heb ik geleerd dat je uitkomsten wel met logisch verstand moet checken.
150 mio blikjes per jaar betekent dat er dan iedere dag gemiddeld 410.000 blikjes in de natuur worden gedumpt. Waar dan ? Ik heb vandaag 4 uur door de natuur gewandeld en geen blikje gezien. Niemand kan zich toch visualiseren dat er vandaag 410.000 blikjes in de natuur zijn beland ? En morgen weer, etc.
Die 150 mio ontkracht de boodschap, jammer.
Als natuurliefhebber en boseigenaar vind ik 1 mio ook al heel veel en ondersteun ik van harte de invoering van statiegeld.
Beste Han,
Dank voor de reactie! 150 miljoen blikjes is inderdaad een gigantische hoeveelheid en ik begrijp je twijfel. Het gedane onderzoek dat als onderbouwing geldt geeft alleen een schatting ter indicatie en geen exacte hoeveelheid. Bij gebrek aan betere cijfers en vanwege de aard van de bewering heb ik besloten om deze toch mee te nemen ter onderbouwing. Wat wel belangrijk is om te benadrukken, is dat het gaat om zwerfafval in brede zin. Dit zijn dus ook blikjes die in een winkelgebied naast de prullenbak belanden. Misschien heb ik dat in het artikel niet duidelijk genoeg benadrukt. Het gaat dus niet alleen om blikjes die in de natuur belanden, maar ‘op straat’.
Vriendelijke groet,
Stern de Pagter
410.000 blikjes per dag?
In deze coronatijd wandel ik dagelijks ongeveer een half uur in de wijk en raap dan het straatvuil op. Volgens de stappenteller is dat ongeveer 2-3 km. Nederland telt volgens wikipedia 41.543km2. Per vierkante kilometer zou je dus gemiddeld 10 blikjes kunnen aantreffen op straat. Welnu, ik kan je zeggen dat het er ongeveer 20 per dag zijn, dus ook met logisch nadenken lijkt de bewering te kloppen. Super gewerkt, jullie!
[…] wordt overgenomen. Maar hoe weet je of de claim écht klopt? Stern de Pagter checkte voor Factory FHJ wat er waar is van deze uitspraak. Lees hier hoe Stern te werk is gegaan. 150 miljoen blikjes, […]