‘Avocado is goed voor je ogen’

‘Avocado is goed voor je ogen’

21 november 2018 0 Door Ismay Kieskamp

Avocado is goed voor de ogen. Deze lofzang op de avocado komt uit de Libelle. Volgens het magazine komt dat doordat de snack vol zit met luteïne en zeaxanthine. Deze antioxidanten zouden het risico op oogzieken verlagen. Eet je deze vrucht geregeld, dan loop je minder kans op maculadegeneratie; een ziekte waarbij je zicht slechter wordt en je uiteindelijk zelf blind kunt worden. Klopt daar iets van?

In het artikel wordt niet verwezen naar een bron. Dus gaan we zelf op onderzoek uit. Volgens onderzoekers van de Universiteit Wageningen zit er inderdaad luteïne en zeaxanthine in avocado. De stoffen doen daadwerkelijk iets voor je ogen: luteïne speelt een rol bij het beschermen van het uv-filter in je oog. Zeaxanhine is belangrijk voor de opbouw van het netvlies. De onderzoekers noemen de avocado zelfs als goede bron van deze twee stoffen. 1-0 voor Libelle dus. Rest ons eigenlijk nog maar één vraag: hoeveel avocado’s zou de doorgewinterde hipster moeten eten om te voorkomen dat hij een glanzend gouden brilletje op sterkte krijgt?

Even rekenen

Om dit te achterhalen willen we weten hoeveel luteïne en zeaxanthine in een gemiddelde avocado zit. Volgens wetenschappers Dreher en Dravenport is dit 405 microgram luteïne en 370 microgram zeaxanthine. (Handig om te weten: 1 microgram staat gelijk aan 0,001 miligram.) Om oogziekten te voorkomen of behandelen, schrijven artsen 6 tot 20 milligram luteïne en 3 tot 20 milligram zeaxanthine per dag voor, en dan het liefst gecombineerd. Dit betekent dat je behoorlijk wat avocado’s in je smoothie moet verwerken om de oogdokter te ontlopen. Reken maar eens mee:

3 miligram is 3000 microgram. Je moet dus minstens 3000 microgram zeaxanthine binnen krijgen per dag voor de preventie van maculadegeneratie (zichtvermindering). Dit staat gelijk aan (3000/370 =) 8 avocado’s. Per dag.

6 milligram is 6000 microgram. Je moet dus minstens 6000 microgram luteïne binnenkrijgen per dag voor het verbeteren van je gezichtsscherpte en het voorkomen van oogziekten. Dit staat gelijk aan (6000/405 =) 15 avocado’s. Per dag.

Conclusie

Geniet van je groene vruchtje, maar eet hem met mate. Eet er in elk geval niet 8 tot 15 stuks per dag. Al zou dit je ogen helpen, met 358 calorieën per vrucht lijkt deze oplossing erger dan de kwaal. Ben je echt bang om je zicht te verliezen met de jaren, dan is er een simpele oplossing. Eet voldoende groente en fruit per dag. Want de twee werkzame stofjes zitten in bijna iedere soort groente en fruit.