‘Christenen zijn de meest vervolgde groep ter wereld’

‘Christenen zijn de meest vervolgde groep ter wereld’

15 juli 2019 1 Door Redactie

SGP-frontman Kees van der Staaij beweerde in het Reformatorisch Dagblad dat christenen de grootste groep vervolgden zijn. Heeft hij gelijk?

Door Rianne Smit

Van der Staaij is zeker niet de eerste die die uitspraak doet. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ging hem in 2012 voor en kreeg daar flinke kritiek op. Ook Engelse en Amerikaanse politici vragen aandacht voor de vervolging van christenen.

Eén op de negen

Begin dit jaar bracht organisatie Open Doors cijfers naar buiten waaruit bleek dat één op de negen christenen wereldwijd niet vrij is om zijn of haar geloof uit te oefenen. Open Doors strijdt wereldwijd tegen christenvervolging. Meer dan vierduizend christenen werden in 2018 gedood vanwege hun geloof, zegt de organisatie. Vooral Noord-Korea, Afghanistan en Somalië waren vorig jaar gevaarlijk terrein voor christenen. Maar ook in landen als China en India zijn ze niet veilig. Die landen stegen hard op de ranglijst van Open Doors.

Christenen grootste groep

Andere organisaties bevestigen het verhaal van Open Doors. Een Britse bisschop deed in opdracht van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, onderzoek naar de vrijheid van geloof. Hij kwam recent tot de conclusie dat het onmogelijk is om het exacte aantal vervolgde gelovigen te berekenen. ,,Geschat wordt dat een derde van de wereldbevolking lijdt onder religieuze vervolging, met christenen als grootste groep’’, concludeert de bisschop in zijn rapport. Volgens zijn onderzoek is tachtig procent van de vervolgde gelovigen christen.

Gebrek aan onderzoek

Dat het in landen waar kerk en staat niet gescheiden zijn gevaarlijk is om een andere religie te hebben, staat buiten kijf. Maar het probleem met deze rapporten is dat de rapporten voornamelijk uitgevoerd worden door christelijke organisaties. Cijfers over hoe gevaarlijk het voor moslims, joden of boeddhisten is om hun geloof te belijden zijn er maar nauwelijks.

Rohingya

Als het gaat om meest vervolgde minderheden, staan de Rohingya bovenaan. Dat zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR. Deze islamitische minderheid in Myanmar bestaat uit zo’n miljoen mensen, waarvan negentig procent gevlucht is naar buurlanden als Bangladesh.

Christendom hardst geraakt

Het meest recente rapport over religieuze vrijheid dat ook de islam nadrukkelijk meeneemt in het onderzoek is van Pew Research Center. In 2018 publiceerde de ‘fact tank’ cijfers van 2016, waarin het christendom vergeleken wordt met de islam en het jodendom. Alleen richt dit onderzoek zich op het aantal landen waar restricties aan geloof wordt opgelegd en niet op absolute aantallen. Wel blijkt uit de cijfers dat het christendom daar het hardst door geraakt wordt: in 144 landen mogen christenen niet vrij hun geloof uitoefenen, tegenover 142 voor moslims en 87 voor joden. Het aantal landen dat restricties oplegt aan gelovigen stijgt nog steeds, zegt Pew.

Conclusie

De uitspraak van Kees van der Staaij dat christenen de meest vervolgde groep ter wereld zijn, is waar. Verschillende onderzoeken in de laatste jaren hebben dat uitgewezen. Wel moet als kanttekening worden meegenomen dat rapporten die dat vaststellen voornamelijk door christelijke organisaties geschreven zijn en dat cijfers van moslims die vervolgd worden vanwege hun geloof er vrijwel niet zijn.


Afbeelding: Pixabay, Pexels

Gerelateerde factchecks
‘22 procent van de Amerikaanse bevolking is katholiek’
‘Grootste vluchtelingenkamp ter wereld staat in Bangladesh’
‘Amerika heeft 25 procent van alle gevangenen ter wereld’