Uitspraak dat coronavirus sterft bij warm weer niet wetenschappelijk bewezen

Uitspraak dat coronavirus sterft bij warm weer niet wetenschappelijk bewezen

9 april 2020 0 Door Redactie

Door: Martijn Lammerts

Op 22 maart plaatste de politieke partij Forum voor Democratie een filmpje op hun YouTube-kanaal. In deze video legt partijleider Thierry Baudet, aan de hand van een visualisatie, uit hoe we het beste het coronavirus kunnen bestrijden. Aan het eind van de video zegt Baudet iets opmerkelijks: ‘’We weten dat als het lekkerder weer wordt, het virus dan vanzelf eigenlijk al verdwijnt omdat het sterft door de zon’’.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump beweerde op een verkiezingsbijeenkomst in februari dat het virus wel zou verdwijnen als het weer warmer wordt. Maar op basis van verschillende bronnen lijken deze uitspraken verkeerde aannames.

Te vroeg

Zo valt bijvoorbeeld te lezen op de site van National Geographic: ‘’Het coronavirus dat zich nu razendsnel over de wereld verspreidt, zou het patroon van de gewone griep (influenza) kunnen volgen en met de komst van de lente kunnen afzwakken, maar dat is allerminst zeker. Veel wetenschappers denken dat het nog te vroeg is om te zeggen hoe gevaarlijk het virus bij warmer weer zal zijn.’’

Alles over één kam

Veel virologen en wetenschappers bevestigen het bovenstaande. Zo zegt hoogleraar Emerging Viruses Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen in een artikel van EenVandaag: ‘’Het lijkt nu of alle virussen over één kam geschoren kunnen worden. Door te zeggen dat het coronavirus verdwijnt als het warmer wordt, zeg je eigenlijk dat je niet meer bang hoeft te zijn.”

Immuunsysteem en stabiliteit

Volgens verschillende wetenschappers is het dus nog te vroeg om er van uit te gaan dat het virus zal verdwijnen door de komst van warmer weer. Niet in de laatste plaats omdat het virus zich anders gedraagt dan andere virussen tot nu toe. Jeroen Kortekaas, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, geeft bij RTL Nieuws nog een argument: ‘’Het immuunsysteem van mensen is in de winter sowieso minder sterk, terwijl virussen stabieler zijn wanneer het koud is’’.

Kortom: de uitspraak van Baudet dat het coronavirus vanzelf verdwijnt bij warm weer is niet wetenschappelijk bewezen.

Lees hier al onze publicaties over het coronavirus.


Bronnen