‘Druk op voorhoofd onderdrukt de honger’

‘Druk op voorhoofd onderdrukt de honger’

4 april 2019 0 Door Vincent van Zutphen

Een rammelende maag en geen voedsel meer in de koelkast? Geen probleem! Druk gewoon met een vinger op je voorhoofd en je hongergevoel zal tijdelijk verdwijnen. Dat wordt althans beweerd op de Facebookpagina van Fashionlab.nl. Ondertussen hebben al ruim 8000 mensen hun virtuele vrienden, weliswaar met een knipoog, laten weten hoe zij een vreetkick voortaan kunnen voorkomen. Of er daadwerkelijk mensen van plan zijn om hun wijsvinger op hun hoofd te leggen in plaats van naar de supermarkt te lopen valt te betwijfelen. Toch zocht de FACTORY naar het antwoord op de vraag: onderdrukt het drukken daadwerkelijk je honger?

De meme met daarbij de medische claim op de Facebook van Fashionlab.nl

De bron

Het is onduidelijk waar de ‘hongerstiltechniek’ vandaan komt. Het is goed mogelijk dat Fashionlab de meme ‘geleend’ heeft van een ander grappig bedoelde Facebookpagina. Medisch-wetenschappelijke bronnen bestaan in ieder geval niet; er zijn geen ziekenhuizen die de drukmethode aanbevelen. Het is dus ook niet te achterhalen of het plaatje gemaakt is door iemand die serieus medisch advies wil geven, of door een creatieve grappenmaker.

Nog meer heilzaamheid

Fashionlab is in ieder geval niet het enige platform dat het drukken een heilzame werking toedicht. De site ScoopWhoop kopt namelijk ‘You Won’t Believe What Pressing Your Forehead For 45 Seconds A Day Does To Your Body.’ De voordelen van de techniek zijn volgens het artikel bijna eindeloos: naast een middel voor stressverlichting, verminderde hoofdpijn en slaapproblemen, is de vinger ook een oplossing voor ‘spirituele en emotionele onbalans.’

Artikel van de website ScoopWoop over de voordelen van het drukken op het voorhoofd

De praktijk aan het woord

De zoektocht naar de primaire bron levert weinig duidelijkheid op. Een navraag bij zij die dagelijks te maken hebben met drukpunten verschaft meer inzicht. Praktijk Professor W. Qin houdt zich bezig met de uitoefening van Chinese geneeskunde. Acupunctuur en acupressuur zijn twee van hun behandelmethodes die gebruik maken van drukpunten. “Eén ding is in ieder geval zeker: dit is een veel te simpele voorstelling van zaken. Bij een behandeling wordt er eigenlijk nooit gebruik gemaakt van één punt, het gaat altijd om een combinatie”, zo laat de praktijk weten. De acupuncturisten van Professor W. Qin hebben dan ook nog nooit gehoord van één punt op het voorhoofd dat de honger zou stillen.

Mocht er een patiënt met hongerklachten langskomen, krijgt deze eerst een eigen diagnose. Zo gaat dat altijd in de Chinese geneeskunde: “Een behandeling is voor elke patiënt anders. We stellen dan ook eerst een persoonlijke diagnose; dit doen we door te kijken naar de tong en de pols.” Volgens de traditie van de Chinese geneeskunde kun je aan iemands tong de staat van zijn gezondheid immers aflezen.

Shiatsu is een Japanse lichaamstherapie waarin gebruik wordt gemaakt van drukpunten op het lichaam. Ook Shiatsu-therapeut Maria van der Sar zou de drukmethode niet aanbevelen aan haar patiënten. Het is voor haar echter niet ondenkbaar dat bepaalde drukpunten zouden kunnen bijdragen aan de vermindering van het hongergevoel. Van der Sar: “Ik heb van deze behandeling nog nooit gehoord. Ik zou het eerder op andere punten proberen, bijvoorbeeld de zijkant van het gezicht. Die punten stimuleren de maagmeridiaan. Een meridiaan is volgens de Chinese geneeskunde een soort ‘energiebaan’ die verschillende delen van het lichaam met elkaar verbindt.

Van der Sar licht vervolgens verder toe hoe haar therapie zou kunnen helpen bij het aanpakken van de honger: “Je hebt in je hoofd besloten dat je minder wil eten, maar je lichaam werkt niet mee. Dan kan Shiatsu een goede ondersteuning zijn om meer controle over je lichaam te krijgen.” In de claim op de afbeelding ziet ze echter weinig heil. “Er zijn geen ‘wonderpunten’”, aldus de therapeut, die lezers dan ook aanspoort om de claim niet al te serieus te nemen.

Effectieve druk

Zo lijkt de do-it-yourself hongerkalmeringstechniek dus niet erg geloofwaardig. Zelfs behandelaars die zich begeven in de omstreden hoek van de medische wereld, zijn allerminst overtuigd van de eventuele werking. Dit betekent niet dat de werking van drukpunten in het algemeen moet worden afgedaan als onzinnig. Medisch vakblad BMC publiceerde in 2011 een onderzoek naar de werking van Shiatsu- en acupressuurbehandelingen. Daaruit blijkt dat er wel degelijk sterk bewijs is voor de effectiviteit van behandelmethoden als het gaat om de vermindering van pijn, misselijkheid en overgeven. Overtuigend bewijs voor de vermindering van stressklachten is er dan weer níet. Het is niet dus geheel ondenkbaar dat technieken, die invloed kunnen hebben op gevoelens van misselijkheid, ook een rol kunnen spelen bij het verminderen van het hongergevoel. Dat is echter nog nooit aangetoond.

Conclusie

De claim dat druk uitoefenen op het voorhoofd de honger stilt kan als niet waar bestempeld worden. Zelfs de therapeuten die zich bezighouden met de regelmatig controversiële methodes van de oosterse geneeskunde, zien geen enkele aanleiding om de claim te geloven. Er is wel afdoende bewijs om de werking van drukpunten bij bijvoorbeeld pijnbestrijding te onderschrijven. In de wereld van de sociale media is misinformatie en het klakkeloos overnemen van afbeelding geen zeldzaamheid. Het is dus verstandig om de medische claims op de Facebook-feed met een korrel zout te nemen. Vooralsnog blijft het advies om in het geval van honger gewoon wat te eten; een vinger op het voorhoofd zal de rommelende maag niet tot bedaren brengen.