Experts: “Stuur je stemformulier niet meer via de post want dan komt hij te laat”

Experts: “Stuur je stemformulier niet meer via de post want dan komt hij te laat”

4 november 2020 0 Door Redactie

Door Rik Claessen

Stemmen via de post is deze verkiezing misschien wel belangrijker dan ooit in de coronacrisis. Door heel Amerika hoor je geluiden dat ‘experts’ roepen dat je wel of niet via de post moet stemmen. Maar wat klopt hier nou van?

De claim

Geoff Bennet, correspondent witte huis voor de NPR, NY1, ABC en Morehouse laat in een tweet weten dat experts oproepen je stem fysiek in te leveren, want de post leveringstijden zijn net zo slecht als afgelopen zomer.

 “Experts zeggen dat”

Het is makkelijk om te verzanden in allerlei uitspraken van ‘experts’ die van alles vinden. Vooral omtrent de verkiezingen moet je waakzaam factchecken en je bewust zijn van het feit dat zowel Republikeinen als Democraten een heel leger aan experts klaar hebben staan.

Beginnend met een simpele google search naar Via google met zoektermen ‘’experts’’ ‘’ballot’’ en ‘’USPS’’ kom je bij een artikel van de Washington Post.

“Voters who requested but have yet to receive a mail ballot should vote in person, Becker said. They may be required to fill out a provisional ballot, but it will count as long as they do not also submit a mailed ballot. Voters who have received their mail ballot but have not turned it in yet should do so in person or at a ballot drop box.”

Het artikel is van de washington post, grote kans dat Geoff Bennet deze ook heeft gelezen. De expert in dit artikel, David Becker, is makkelijk te vinden op google en dus kunnen we kijken of het wel echt een expert is.

Becker, die volgens de link hierboven best wel wat ervaring heeft in het gebied van stemmen. Hij heeft een law degree aan de University of California, en was trial attorney in de Voting Section voor Departements of Justice’s Civil Rights Division. Dit laatste departement van het Ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor het waarborgen van de rechten van stemmers.

Ook is hij mede-oprichter van Election Innovation, een bureau dat het verloop van verkiezingen wil verbeteren door onderzoek. Hij zegt dus dat je eigenlijk nu gewoon te laat bent om te stemmen via de post.

Dat is al één expert die zegt dat je beter niet kunt stemmen via de post. Vervolgens ben ik nog een keer gaan Googelen met de termen ‘’voting by mail’’ en ‘’experts’’. Hier kreeg ik een nieuwsbericht van NBC News, gepubliceerd op 28 oktober.

Een stukje vermeldt dat er verwachtingen zijn dat een klein percentage (1%) van de stemmen niet binnenkomt via de post, hierbij staat een link die je doorstuurt naar een onderzoek van MIT.

“The likelihood of a vote being lost by mail is, in part, determined by how the state feels about that,” says Stewart, who is the Kenan Sahin Distinguished Professor of Political Science and head of the MIT Election Data and Science Lab. “States can put more or less effort into ensuring that voters don’t make mistakes. … There are different mail-ballot regimes, they handle the ballots differently, they operate under different philosophies of what mail balloting is supposed to achieve, and who bears the risk of mail balloting.”

In dit artikel wordt eigenlijk verteld dat er ook nog eens kans is dat je stem ‘express’ wordt kwijtgemaakt. Dit is uitgezocht door de Caltech/MIT Voting Technology Project. Ook wel experts kun je zeggen.

Verloren stemmen/stemmers

Niet alleen ‘experts’ roepen dat je beter niet kunt stemmen, in een artikel van de Washington post noemt Kathy Boockvar, Secretary of the state in Pennsylvania (een swingstate) en een democraat dus een Biden aanhanger, dat je beter fysiek kunt stemmen. Veel democraten stemmen via de post.

Dit brengt ons terug naar de claim van Geoff Bennet, dat de leveringstijden van de USPS niet optimaal zijn. Een document van de USPS die het percentage laat zien dat post binnen bepaalde tijd uitkomt (derde kwartaal):

Nationaal:

  • Binnen 2 dagen: 92.4%
  • Drie tot vijf: 81.4%

Dus zowel universitaire onderzoeken van MIT/Caltech, Experts, en mensen werkzaam in de politiek roepen dus op om fysiek te stemmen.

Waar of niet?

De claim is dus waar, je kunt beter je stembiljet fysiek afleveren. Hoewel het daar nu te laat voor is, hebben hopelijk deze claims mensen ertoe gezet om daadwerkelijk fysiek te gaan stemmen. Niet alleen ben je dus afhankelijk van levertijden niet 100% zijn, maar er is ook nog eens een kans dat je stem überhaupt nooit aankomt.

Uitgelichte afbeelding: Joseph Barillari/Wikimedia Commons