Factcheck: ‘Acht glazen water drinken helpt tegen een droge huid’

Factcheck: ‘Acht glazen water drinken helpt tegen een droge huid’

18 mei 2017 0 Door Saskia Loomans

Zeven of acht glazen water drinken, anders droogt je huid uit. Het is een veelgehoorde claim in modetijdschriften en op beautyblogs. Zelfs websites als gezondheidsplein en medische-info.com, die vaak met allerhande oplossingen voor je medische problemen komen worden het er maar niet over eens. Maar hoe goed is het drinken van water echt voor je huid?

Dat water belangrijk is voor het lichaam, daar zijn wetenschappers het wel over eens. Ook de huid heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Volgens esthetiekdeskundige (schoonheidsleer) Paula Begoun voorkomt water drinken niet direct een droge huid. Na haar studie aan de universiteit van Illinois werd Begoun een begrip in de V.S. door haar succesvolle cosmeticabedrijf en haar werk als onderzoeksjournalist in de beautyindustrie “Hoe meer je drinkt, hoe meer je naar de wc moet. Al het overtollige water bereikt de cellen dus helemaal niet.”

Andere manieren

Onderzoek van de universiteit van Wisconsin  wijst ongeveer hetzelfde uit. Als je water drinkt, is de huid het laatste orgaan dat gevoed wordt. Vaak is dit dus niet meer zo veel. Juist omdat je lichaam veel water nodig heeft, is het goed om veel vocht te gebruiken. Volgens de universiteit doe je dit echter niet alleen door water te drinken maar ook door af en toe twee minuten een bad of douche te nemen en de huid goed in te smeren.

Gevaar

Een instituut dat duidelijk stelling neemt tegen de claim is de medische universiteit van ArkansasZij wijzen het effect van water drinken op een droge huid naar het rijk der fabelen. Sterker nog: het is gevaarlijk om te veel water te drinken omdat het andere gezondheidsproblemen in de hand kan helpen.

Conclusie: deels waar

De stelling ‘het drinken van veel water voorkomt een droge huid’ is deels waar. Het klopt dat het gezond is voor het lichaam om goed te drinken. Het is echter niet zo dat dit het enige hulpmiddel is om een droge huid te voorkomen. Daarbij is het ook niet waar dat als je meer drinkt, je huid per se gezonder wordt. Al het overtollige water wordt namelijk even snel weer door het lichaam afgevoerd en te veel drinken kan ook zorgen voor andere gezondheidsproblemen.