Factcheck: ‘Ambassades Slovenië en Slowakije wisselen eens per maand verkeerd geadresseerde post uit’

Factcheck: ‘Ambassades Slovenië en Slowakije wisselen eens per maand verkeerd geadresseerde post uit’

27 november 2017 0 Door Riffy Bol

Slovenië en Slowakije worden nogal eens met elkaar verward. Niet alleen de namen van deze landen lijken sterk op elkaar; ze liggen ook beide in Oost-Europa, én de nationale vlaggen zijn bijna identiek. In het Engels is de verwarring nog eenvoudiger begaan, omdat de Nederlandse ‘w’ in die taal een ‘v’ wordt – ‘Slovenia’ en ‘Slovakia’. Volgens het Twitteraccount @qikipedia wisselen de ambassades van het duo eens per maand verkeerd geadresseerde post uit in Washington D.C. Klopt dat?

De claim van @qikipedia duidt op meer plaatsen op internet op. Een toeristische website over Slowakije en de fora van Reddit en IGN maken er ook gewag van. In tegenstelling tot @qikipedia reppen deze bronnen niet over de locatie van de ambassades. Die blijkt in ieder geval niet Washington D.C., als we de oorsprong van de vermeende postuitwisseling op het spoor komen.

De bewering

De stelling komt voor in artikelen van The New York Times en Politico, beide gepubliceerd in april 2004. Allebei de stukken gaan over de verwarring die Slovenië en Slowakije oproepen. Alles wijst erop dat beide media dezelfde bron citeren: een Sloveense ambassadeur, die niet bij naam en post wordt genoemd. Deze persoon bevestigt dat zijn staf inderdaad één keer per maand verkeerd geadresseerde post uitwisselt met Slowaakse collega’s.

1200px-flag_of_slovenia-svg

900px-flag_of_slovakia-svg

De vlaggen van Slovenië (boven) en Slowakije (onder). Beeld: Wikimedia Commons

Toetreding

De aanleiding van de ‘verwarringsartikelen’ was waarschijnlijk de toetreding van Slovenië en Slowakije tot de Europese Unie, op 1 mei 2004. Omdat beide landen in 2017 dezelfde namen dragen, is het waarschijnlijk dat zij nog steeds met elkaar verward worden. Maar in dertien jaar tijd is de claim van de anonieme ambassadeur niet meer door een betrouwbare bron aangehaald. Of de uitwisseling van verkeerd geadresseerde post nog steeds plaatsvindt, is dus onbekend.

Niet de enige

Gelukkig voor Slovenië en Slowakije zijn ze niet de enige landen die stelselmatig door elkaar worden gehaald. Ook Oostenrijk en Australië (in het Engels ‘Austria’ en ‘Australia’ geheten) krijgen dit met enige regelmaat te verduren. In september wees de Russische president Vladimir Poetin er nog op dat Amerikaanse politici vaak deze fout maken. In maart vorig jaar beging CNN dezelfde blunder.

Conclusie

Een onbekende Sloveense ambassadeur gaf in 2004 tegen Politico en The New York Times toe de de ambassades van zijn land en die van Slowakije inderdaad ergens in Europa post uitwisselden. Of dit nog steeds gebeurt, en met die frequentie, is niet bekend. Daarom beoordelen we de bewering, omwille van de actualiteit van de claim, als ongefundeerd.