Factcheck: ‘Arganolie is een wondermiddel voor je haar’

Factcheck: ‘Arganolie is een wondermiddel voor je haar’

23 mei 2017 0 Door Riffy Bol

De bekende Nederlandse vlogger Laura Ponticorvo is dolenthousiast over arganolie. ‘De droogte gaat weg, het glanst enorm en daardoor ziet het er gewoon megagezond uit’, zei ze vorige maand in een video die ruim 33.000 kijkers trok. Maar wat zegt de wetenschap over dit liefkozend genoemde ‘Marokkaanse goud’?

Arganolie is een plantaardige olie. Het komt uit de kern van de arganboom die vooral in Marokko groeit. Marrokanen gebruiken de olie om brood in te dippen tijdens het ontbijt. Ook sprenkelen ze het over couscous en pasta. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Lipid Science and Technology. Wij checken echter het cosmetische gedeelte: de toepassing voor je haar.

Wat doet arganolie met je haar?

Voor je haar blijkt arganolie wel degelijk effectief. Voor je gezondheid in het algemeen lijkt het niet veel op te leveren, maar als cosmetisch product ‘wordt de huid levendiger, geneest het acné, hydrateert de droge huid, laat haar glimmen’, schreven vier onderzoekers van de Franse Université de Reims Champagne Ardenne in 2010 grondig in het Journal of Pharmacy and Pharmacology.

In 2008 werden in het artikel dat ik in de inleiding al noemde meer positieve effecten beschreven. ‘Cosmetische/ schoonheidsarganolie (…) voedt en revitaliseert de hoofdhuid. Het brengt de natuurlijke zachtheid en zijdeachtigheid van het haar terug’.

Cosmetisch

In 2011 verrichten twee van de Franse wetenschappers opnieuw onderzoek naar arganolie. Zij keken naar de opkomst van het product als cosmetisch ingrediënt in de afgelopen vijftien jaar. Er wordt verwezen naar een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift Biofutur in 2002. ‘Het bevochtigen van de huid dankzij schoonheidsarganolie en haar huidbeschermende eigenschappen zijn zodanig dat het nu één van de grote cosmetische ingrediënten is’, schreven Charrouf, Guillaume en Driouich vijftien jaar geleden al.

Kambaarheid

Argansaponinen, zogeheten zeepstoffen uit de plantensoort Argania spinosa, bevatten nog meer foefjes. Een extract uit arganzaadjes vermengd met alcohol ‘verbetert de kambaarheid en [wederom] zachtheid’, zo citeren de Franse wetenschappers een Amerikaans patent uit 2003. De Marokkaanse onderzoeker Zoubida Charrouf, eerste auteur van meerdere van bovenstaande studies, is een van patenthouders.

Conclusie: waar

Een gezonde dosis scepsis is altijd gewenst bij het kijken naar een beautyvlogger. De claim van Laura Ponticorvo dat arganolie droogte en dofheid in je haar tegengaat en het gezonder maakt, is op basis van wetenschappelijk onderzoek uit Frankrijk en Marokko als waar te beoordelen.