Factcheck: ‘Benfica is de grootste op aarde’

Factcheck: ‘Benfica is de grootste op aarde’

7 november 2017 0 Door Stern de Pagter

Volgens Tom Kundert, verslaggever en journalist van www.portugoal.com, is Benfica de grootste club ter wereld. Dit vertelt Kundert in een interview met de Nieuwsredactie. De vraag is of dit klopt, en hoe je ‘de grootste club’ definieert. Kijk je naar het aantal leden, kijk je naar de gewonnen prijzen of kijk je naar een combinatie van meerdere factoren?

Door Tijn Swinkels

Als je kijkt naar het aantal leden is Benfica niet de grootste. Volgens Goal.com staat hun ledenaantal op 236.112 (op 23/11/2014). Dat is weliswaar gigantisch groot, toch staat Bayern München met ruim 250.000 (251.315 op 28/11/2014) leden bovenaan de lijst. Ook het AD zegt dat de Duitsers Benfica hebben ingehaald. Daar worden nagenoeg dezelfde cijfers gegeven als op goal.com.

Prijzen

Ook qua gewonnen prijzen is de stelling te ontkrachten. Benfica staat niet eens in de top-10 van meest succesvolle clubs volgens alletop10lijstjes.nl. Deze lijst wordt bepaald door het aantal gewonnen prijzen en aanzien van een club. Hoewel de club op haar eigen website beweert dat ze 109 prijzen hebben gewonnen, zijn er tientallen (34 om precies te zijn) daarvan te verwaarlozen. De ‘Lisbon Championship’ is namelijk geen échte prijs. Deze prijs is namelijk een toernooitje tussen voetbalclubs uit Lissabon. Je kunt dat een beetje vergelijken met een ‘Amsterdam Championship’, totaal verwaarloosbaar dus. Zo staan er nog een aantal op zijn minst twijfelachtige prijzen op de lijst.

Aanzien

Verder heb je natuurlijk ook nog de prestige. Clubs als Benfica zijn internationaal enorm bekend. Toch kan de Portugese topclub niet op tegen absolute grootmachten als Barcelona, Real Madrid en Manchester United. Voetbalprimeur.nl weet namelijk dat Benfica niet in de top-10 van clubs met meest verkochte shirts staat. De nummer laatst van die lijst is AC Milan met 350.000 verkochte shirts. Dat betekent dat Benfica dus minder dan dat aantal shirts verkoopt.

Zelfs in clubwaarde loopt Benfica flink achter op de absolute top. Op transfermarkt.nl is namelijk te zien dat de Portugezen wereldwijd gezien de 33ste club zijn naar waarde. De lijst, die aangevoerd wordt door Real Madrid, geeft aan dat Benfica zich qua clubwaarde, van ruim 166 miljoen, kan meten aan clubs als Schalke 04, Stoke City en Athletic Bilbao.

Conclusie

De claim is niet waar. Je kan dus wel zeggen dat Benfica níét de grootste club is die onze wereld rijk is. Zowel qua leden als qua prijzen en prestige voeren ze de lijst niet aan. Dat de roodhemden een grote club zijn is zeker. Ze zijn namelijk veruit de grootste in Portugal en hebben internationaal zeker een grote naam. Om te zeggen dat ze ‘de grootste club ter wereld’ zijn gaat écht een stap te ver.