Factcheck: ‘Horeca draait laatste jaren omzetten als nooit tevoren’

Factcheck: ‘Horeca draait laatste jaren omzetten als nooit tevoren’

20 februari 2018 0 Door Riffy Bol

Roken in hotels, restaurants en cafés mag al tien jaar niet meer. Maar vanaf dit jaar gaan ook de speciale rookruimtes verdwijnen, na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Een algeheel rookverbod zal weinig schade toebrengen aan de sector, beweert Clean Air Nederland-voorzitter Tom Voeten in NRC Handelsblad. Want ‘de horeca maakt al jaren toptijden door met omzetten als nooit tevoren.’ Klopt dat?

De omzetcijfers voor de Nederlandse horeca worden nauwkeurig bijgehouden door branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De meest recente, complete data gaan over het jaar 2016, die het CBS bij elkaar sprokkelde. Het statistiekbureau baseert zich in zijn berekening op ruim 17.000 Nederlandse horecabedrijven, 92 procent van alle aangesloten horecabedrijven bij de KHN.Wat blijkt? De omzet in 2016 steeg volgens het CBS met 6,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor, en vorig jaar bleef die groei zich voortzetten.

Recordhoogte

Sinds 2011 is de omzet van de meegenomen horecagelegenheden zelfs met 21,4 procent gestegen. In dit decennium nam de omzet relatief gezien alleen af in het vierde kwartaal van 2012 en het eerste kwartaal van 2013. Het CBS sprak twee jaar geleden zelfs van een ‘recordhoogte’ – die nu dus nóg hoger uitvalt.

Crisisjaar

Halverwege 2016 keek NRC een paar jaar verder terug, namelijk tot aan het crisisjaar 2008. Tussen het jaar van de val van zakenbank Lehman Brothers en eind 2009 daalde de omzet in de Nederlandse horeca met 8,5 procent, aldus NRC. Maar sinds eind 2013 passeerde de sector het pre-crisisniveau weer. Bovendien is het aantal werkenden in de horeca sinds 2008 gegroeid van 344.000 naar 374.000 in 2014.

Conclusie

Na het toeslaan van de financiële crisis in 2008, krabbelde de horeca eind 2009 weer overeind. Sindsdien is de omzetgroei in hotels, restaurants en cafés slechts twee keer licht gestokt. Al in 2016 lag de groei in de horeca op recordhoogte, en die groei is sindsdien doorgezet. Een rookverbod zal daar vermoedelijk weinig verandering in brengen. We beoordelen de bewering als waar.