Factcheck: Louis van Gaal heeft de meeste prijzen gewonnen

Factcheck: Louis van Gaal heeft de meeste prijzen gewonnen

3 november 2017 0 Door Stern de Pagter

Louis van Gaal heeft de meeste prijzen gewonnen. Aldus Louis van Gaal. Dat vraagt om een factcheck. Is Van Gaal werkelijk de recordhouder voetbalprijzen?

De Nederlandse trainer deed de uitspraak in een interview met NRC op 27 oktober. In het openhartige gesprek spreekt Van Gaal naast zijn politieke voorkeur ook over zijn succes als trainer. “Het zou arrogant zijn om te zeggen dat ik de beste coach ben. Ik heb wel de meeste prijzen gewonnen.” De uitspraak wordt verder niet onderbouwd of besproken. Dit is waar we het mee moeten doen.

Prijzenregen

Omdat het niet duidelijk is of de trainer doelt op individuele prijzen of prijzen met zijn teams, worden beide mogelijkheden in ogenschouw genomen. Eerst moet worden vastgesteld wat de meest succesvolle coaches en trainers zijn, om mee te vergelijken. Op internet staan tal van lijstjes met ‘meest succesvolle trainers ooit’. Daarnaast heeft UEFA dit jaar een lijst met de 10 beste coaches bekendgemaakt. Tot slot reikt FIFA verschillende prijzen uit, zoals de World Coach of the Year en Best FIFA Men’s Coach. Door deze lijstjes en prijzen bij elkaar te nemen en te kijken wie het meest wordt genoemd, ontstaat er een rangschikking. José Mourinho komt het vaakst voor met twaalf vermeldingen, gevolgd door Pep Guardiola met negen. Louis van Gaal staat in deze lijst op de 21e plaats met drie vermeldingen.

Top drie

Nu de beste coaches zijn vastgesteld kunnen we gaan vergelijken.

Zoals hierboven te zien heeft Sir Alex Ferguson maar liefst honderd prijzen in de wacht gesleept: veruit het grootste aantal. Louis van Gaal komt niet verder dan de tiende plaats met twintig teamprijzen en negen persoonlijke. Als we kijken naar het aantal unieke prijzen, dan komt Van Gaal al meer in de buurt:

In deze situatie staat Van Gaal op een gedeelde tweede plaats, samen met italiaan Carlo Ancelotti. Beide coaches hebben dertien unieke prijzen veroverd met verschillende elftallen. Maar het mag niet baten, want Mourinho is hier de duidelijke koploper. Als coach bij veel verschillende clubs (momenteel bij Manchester United) behaalde hij tot nu toe al zeventien verschillende bekers. Ook hier is Van Gaal dus geen recordhouder.

Conclusie

Niet waar. Van Gaal behoort zeker tot de top van beste (en meest hilarische) voetbalcoaches. Desondanks heeft hij, in tegenstelling tot wat hij zelf beweert, niet de meeste prijzen. Kijkend naar het totaal aantal prijzen blijft de Nederlander steken op een tiende plaats. Wat betreft het unieke aantal prijzen staat Van Gaal op een gedeelde tweede plaats, onder Mourinho. De stelling is dus niet waar.

 


Bronnen:

Lijstjes:
https://www.pastemagazine.com/articles/2015/03/most-successful-soccer-coaches.html
https://www.pastemagazine.com/articles/2017/03/the-20-greatest-soccer-managers-of-all-time.html
http://www.givemesport.com/962217-uefa-unveil-their-top-10-greatest-managers-of-all-time
http://www.soccerladuma.co.za/news/articles/categories/english-premier-league/10-managers-with-most-trophies-in-europe/245204
https://www.football-bible.com/soccer-info/top-10-best-football-managers-of-all-time.html
http://footballpantheon.com/2011/07/the-50-greatest-managers-of-all-time/
https://howtheyplay.com/team-sports/Top-10-Best-Football-Managers-In-The-World
http://www.totalsportek.com/football/most-successful-managers-of-all-times/
http://www.wow.com/wiki/FIFA_World_Coach_of_the_Year
http://www.fifa.com/the-best-fifa-football-awards/best-fifa-mens-coach/index.htm

Data:
http://www.goal.com/
https://www.transfermarkt.nl/
http://iffhs.de/former-results/
https://www.premierleague.com/
http://www.rsssf.com/miscellaneous/uefa-awards.html