De oudst verkozen leider ter wereld?

De oudst verkozen leider ter wereld?

25 mei 2018 0 Door Gemma Van der Kamp

Mahathir Mohamad werd op 9 mei dit jaar opnieuw verkozen tot premier van Maleisië. Het NRC schrijft dat zijn overwinningstoespraak er helemaal niet uitzag alsof hij geschiedenis had geschreven; Mohamed zou namelijk met zijn 92 jaar de oudste verkozen premier ter wereld zijn. Klopt dit?

Door: Jamie van Velzen

Sinds Maleisië in 1957 scheidde van het Verenigd Koninkrijk, kwam de premier iedere keer van dezelfde partij, UMNO. Voor het eerst in zestig jaar werd de regeringspartij verslagen, want het raakte meer dan een derde van de zetels kwijt. Toen Mohamad won riep iemand uit het publiek: leve Mahathir! “Ja ja, ik ben still alive”, grapte de nieuwe premier.

Verkozen

Onder een premier verstaan we een regeringsleider die door middel van verkiezingen door het volk is gekozen. Het is dus geen staatshoofd, die door de bloedlijn van de koninklijke familie wordt bepaald.

Conclusie

Het klopt dat de premier van Maleisië de oudste premier ter wereld is. Enkele premiers waren ouder toen zij regeerden, zoals de premiers van de Dominicaanse Republiek, Israël en Zimbabwe. De eerste twee oud-premiers leven helaas niet meer en Robert Mugabe stopte eind 2017 met zijn premierschap. Wel zijn er nog twee andere 92-jarige leiders, namelijk de premier van Italië en de koningin van Groot Brittannië. Giorgio Napolitano stopte begin januari als premier en Elizabeth II is een staatshoofd en dus niet verkozen door het volk. Het maakt het er niet minder bijzonder op dat zij met deze leeftijd nog steeds op de troon zit.