Factcheck: ‘Nederland in top 5 landen waaruit spam en malware wordt verstuurd’

Factcheck: ‘Nederland in top 5 landen waaruit spam en malware wordt verstuurd’

8 maart 2018 0 Door Riffy Bol

Bedrijven die in Nederland zijn gevestigd, kunnen rekenen op een grote mate van privacy. Dat heeft ook nadelen, blijkt uit een recente reportage van De Groene Amsterdammer.Onderzoeker Sico van der Meer van Instituut Clingendael zegt daarin dat Nederland ‘in de top-vijf staat van landen waaruit spam en malware wordt verstuurd.’ Echt waar?

Verschillende bronnen hebben zich op dit onderwerp gestort. Het Russische cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky zette Nederland in het tweede kwartaal van 2017 op de tiende plek wereldwijd, als het gaat om zijn aandeel in de totale hoeveelheid verstuurde spam (1,96 procent). Vanuit Vietnam zou relatief de meeste spam worden verzonden (12,37 procent); de VS, China, India en Duitsland maken Kaspersky’s top-vijf vol.

Spamhaus

De Zwitsers-Britse non-profitorganisatie Spamhaus, die onderzoek verricht naar spam, zet Nederland überhaupt niet in zijn top-tien. De Verenigde Staten staan bij hen op één, gevolgd door China, Rusland, Oekraïne en Japan. IT-beveiligingsbedrijf Sophos nam Nederland in 2015 ook niet in zijn lijst op: opnieuw voert de VS hier de lijst aan, op de hielen gezeten door Vietnam, Oekraïne, Rusland en Zuid-Korea.

En ook ICSA Labs, de beveiligingstak van internetprovider Verizon, rekent Nederland niet tot zijn top-vijf of -tien van grootste spamlanden. Vietnam staat in dit geval op de eerste plaats, waarna respectievelijk India, Iran, de VS en Pakistan hun opwachting maken.

En waar staat Nederland qua malware?

Op basis van vier monitorende bronnen kunnen we stellen dat Nederland qua spam niet in de top-vijf valt. Hoe zit het dan met malware? De bewering van Van der Meer van het Instituut Clingendael vinden we terug op de website Computer Weekly: ‘Nederland heeft ook de twijfelachtige eer om in de top-vijf landen van de wereld te staan wat betreft herkomst van malware.’

Hier kunnen we meer bronnen over vinden. In een dreigingsrapport uit 2015 van cyberveiligheidsfirma Symantec wordt Nederland genoemde als vierde land ter wereld, als het gaat om het incasseren van malware. ‘Alleen de VS, China en India krijgen nog meer malware te verwerken’, schrijft RTL Nieuws over het rapport. In 2013 en 2014 bekleedde Nederland eveneens de vierde plek qua malwaregevallen, becijferde Symantec.

Digitale kwetsbaarheid

Zes jaar eerder, in 2009, zagen onderzoekers Michael Backes en Peng Ning de digitale kwetsbaarheid van Nederland al. Met het verslag Computer Security – ESORICS 2009 presenteerden ze op een symposium in Frankrijk hun bevindingen. Het duo trof het Trojaanse paard ‘ZeUS’ 16 keer aan in Nederland. Slechts de VS (34 keer) en Rusland (29) hadden meer virusellende in hun gelederen.

Conclusie

In zijn bewering in De Groene Amsterdammer sprak onderzoeker Sico van der Meer zowel van spam als malware. Nederland zou in beide categorieën in de top-vijf van de wereld staan qua aantal verstuurde digitale rommel. Dit blijkt echter alleen bij malware het geval te zijn; op het gebied van spam kwam Nederland alleen bij Kaspersky op de tiende internationale plek terecht. We beoordelen de claim als half waar.