Factcheck: ‘We gaan vaker naar de bioscoop dan Belgen, Duitsers en Zweden’

Factcheck: ‘We gaan vaker naar de bioscoop dan Belgen, Duitsers en Zweden’

24 januari 2018 0 Door Redactie

Het gaat goed met de Nederlandse bioscopen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van branchevereniging Filmdistributeurs Nederland (FDN). In 2017 is het bioscoopbezoek per hoofd van de bevolking gestegen naar 2,1 keer per jaar. Dit werd voor het laatst bereikt in 1978. ‘Die 2,1 per jaar is boven landen als België, Duitsland en Zweden’, zegt Hajo Binsbergen, bestuurslid van FDN en directeur van Warner Bros Nederland, tegen de Volkskrant. Is dat waar?

Door Jamie van Velzen

In Nederland is er al vanaf 2006 is een groei van bioscoopbezoekers aan de gang. De best bezochte buitenlandse film van 2016 – gegevens over 2017 zijn nog niet gepubliceerd in België, Duitsland en Zweden – was Bridget Jones’s Baby. Wat betreft Nederlandse films werd Soof 2 het best bezocht. Het bezoekersaantal van de Nederlandse bioscopen bedroeg in 2016 ruim 34 miljoen. Per hoofd van de bevolking is dit 2,0 keer.

België

2016 was een dramatisch jaar voor films in België. Dat jaar met 8,2 procent ten opzichte van 2015. Door sterke lokale en internationale releases in de laatste weken van 2016 ging het bioscoopbezoek toch nog een beetje omhoog. Dit zette zich voort in de eerste weken van 2017, zegt FCB, de federatie van Belgische bioscopen. Het jaar begon met een hoog bezoekersaantal, te danken aan de film La La Land. In 2016 brachten slechts 19,41 miljoen Belgen een bezoek aan een bioscoop. Per hoofd van de bevolking is dat 1,7 keer.

Duitsland

Ook Duitsland kampt met een daling van het bioscoopbezoek, voornamelijk onder jongeren: van 36 miljoen naar 23 miljoen bezoekers.  Dit blijkt uit onderzoek van het Filmförderungsanstalt (het Duitse Filmfonds). In 2016 alleen al werden er in totaal 610 films in de Duitse bioscopen uitgebracht, waarvan Zootropolis, Pets en Finding Dory de best bezochte films waren. In 2016 telden de Duitse ‘Kinos’ een bezoekersaantal van 121,1 miljoen. Dit klinkt heel veel, maar Duitsland heeft een inwonersaantal van iets meer dan 82 miljoen. Per hoofd van de bevolking is dat 1,5 keer.

Zweden

Een aantal bekende Zweedse acteurs heeft in grote internationale films mogen spelen in 2016. Zoals The Legend of Tarzan met Alexander Skarsgård in de hoofdrol, of The Danish Girl met Alicia Vikander, die tevens een Oscar won voor haar rol. Andere films met Zweedse filmsterren waren Florence Foster Jenkins (Rebecca Ferguson) en Suicide Squad (Joel Kinnaman). In 2016 waren er 17,8 miljoen Zweedse filmbezoekers tegenover een inwonersaantal van 10 miljoen. Per hoofd van de bevolking is dit 1,8 keer.

Conclusie

De claim dat Nederlanders per hoofd van de bevolking vaker naar de bioscoop gaan dan Belgen, Duitsers en Zweden, is al met al waar.