Factcheck: Frenkie de Jong heeft hoogste percentage geslaagde passes van Ajax-selectie

Factcheck: Frenkie de Jong heeft hoogste percentage geslaagde passes van Ajax-selectie

18 januari 2018 0 Door Riffy Bol

Hij is de rijzende ster van Ajax en misschien wel van de hele Eredivisie: de pas 20-jarige Frenkie de Jong. Het is dus niet minder dan logisch dat het AD, de grootste sportkrant van Nederland, de intrigerende voetballer aan de tand voelde. Toen journalist Daniël Dwarswaard hem vroeg naar zijn soms riskante spel, antwoordde De Jong: ‘Mijn percentage geslaagde passes is hoger dan de rest van de selectie.’ Klopt dit?

Waar voetbal in het verleden vrijwel volledig ter vermaak bestond als kijksport, staat er de laatste jaren een groeiende beweging op die zich – al dan niet professioneel – bezighoudt met de cijfers achter de sport. Doorgewinterde scouts als Piet de Visser worden steeds vaker ingeruild voor jonge mannen en vrouwen die talenten volgen via games, analysebeelden of puur en alleen immense datasets.

Als je die laatste – en vanzelfsprekend meest betrouwbare – methode gebruikt, zie je dat De Jong zijn claim niet uit zijn duim heeft gezogen. De Ajacied heeft een percentage geslaagde passes van maar liefst 92 procent op dit moment in het seizoen, laat datasite Squawka zien. Daarmee blijft hij op het nippertje voor op zijn teamgenoot Matthijs de Ligt (18 jaar pas), die 1 procentpunt minder tot een goed einde bracht. Daar staat tegenover dat De Ligt maar liefst 980 keer met succes de bal naar een ploeggenoot speelde, vergeleken met 703 keer bij De Jong.

Conclusie

In zijn gesprek met een AD-journalist werd duidelijk dat Frenkie de Jong zijn huiswerk goed heeft gedaan. Inderdaad heeft de Ajax-speler het hoogste percentage succesvolle passes van de selectie op dit moment. Om zijn ploeggenoot Matthijs de Ligt voor te blijven, moet hij dat niveau wel vasthouden, want De Ligt ligt slechts 1 procentpunt achter De Jong. We beoordelen de bewering als waar.