Factcheck: ‘Schietpartij in Florida is dodelijkste ‘high school shooting’ in Amerikaanse geschiedenis’

Factcheck: ‘Schietpartij in Florida is dodelijkste ‘high school shooting’ in Amerikaanse geschiedenis’

21 februari 2018 0 Door Riffy Bol

De 17-jarige Emma Gonzalez is het spuugzat. Haar Stoneman Douglas High School werd op 14 februari het zoveelste slachtoffer van een ‘school shooting’. Gonzalez wil dat president Trump, het Congres en de wapenlobby hun verantwoordelijkheid nemen. Het zou hier immers om de ‘dodelijkste high schoolshooting in de Amerikaanse geschiedenis’ gaan, schrijft NU.nl. Is dat waar?

Zoals met vrijwel alle denkbare onderwerpen, wordt op Wikipedia bijgehouden welke Amerikaanse schietpartij op een school de dodelijkste is. Kijken we naar specifiek ‘high school shootings’, ofwel schietpartijen op middelbare scholen, dan is die in Florida inderdaad de dodelijkste geregistreerde schietpartij. Er overleden in totaal 17 scholieren en/of docenten.

Viginia Tech

Daarbij is het nog niet de dodelijkste school shooting in de Verenigde Staten. Die vond namelijk plaats op een universiteit in de staat Virginia. In 2007 schoot de uit Zuid-Korea afkomstige student Seung-Hui Cho 32 mensen dood op de Virginia Polytechnic Institute and State University. De dodelijkste aanslag op een Amerikaanse school gebeurde in 1927. Toen vermoorde Andrew Kehoe, een boer uit de staat Michigan, 38 basisschoolkinderen en zes volwassenen op de Bath Consolidated School.

Buitenland

Hoe berucht Amerika ook is om de vele schietpartijen op scholen, de drie dodelijkste bloedbaden werden aangericht in andere landen. In 2014 vonden in Pakistan 132 schoolkinderen de dood, een jaar later kwamen in Kenia 142 studenten om het leven en in 2004 stierven maar liefst 186 scholieren tijdens een driedaagse bezetting van een school in het Russische Beslan.

Conclusie

De schoolschietpartij in Florida op 14 februari is inderdaad de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse middelbare school in de geschiedenis. Een dodelijker schietpartij op een Amerikaanse school vond plaats op een technische universiteit in 2007, maar dat is geen instelling voor voortgezet onderwijs. We beoordelen de stelling van NU.nl als waar.