Factcheck: ‘Tsjechië kreeg vorig jaar 1.500 aanmeldingen van migranten’

Factcheck: ‘Tsjechië kreeg vorig jaar 1.500 aanmeldingen van migranten’

28 september 2017 0 Door Riffy Bol

Tsjechië is niet bepaald in trek bij migranten, schrijft de NOS. ‘Vorig jaar kreeg het land zo’n 1500 aanmeldingen. Ter vergelijking: Nederland kreeg er meer dan 30.000.’ Kloppen die aantallen wel?

De cijfers komen in ieder geval niet overeen met de statistieken die het Europese statistiekbureau Eurostat over 2016 verzamelde. Daarin maakt het bureau melding van 1.200 aanmeldingen voor vestiging in Tsjechië. Ook Nederland kreeg minder aanmeldingen dan de NOS beweert: ruim 19.000, zo blijkt ook (met een klein verschil) uit cijfers van het CBS.

Negatieve houding van Tsjechië

In het NOS-artikel wordt met name de negatieve houding van veel Tsjechen tegenover moslims uiteengezet. Maar van de 1.200 aanmeldingen die Eurostat telde, komt meer dan een kwart uit Oekraïne en zijn er tachtig afkomstig uit Cuba.

(Voor de liefhebbers: de moslimpopulatie in Oekraïne is zo miniem dat zij niet eens over een koepelorganisatie beschikt. De sociologische dienst van het Oekraïense Razumkov Center onderzocht in november 2016 de religieuze overtuiging van 2.018 respondenten van 18 jaar en ouder. 0,0 procent daarvan gaf aan islamitisch te zijn. In Cuba is de situatie vergelijkbaar. Het Pew Research Center telde 9.000 moslims op het Caribische eiland, ofwel 0,1 procent van de bevolking.)

Afwijzingen

Dat Tsjechië niet vaak door migranten wordt gekozen als eindbestemming, is logisch als je kijkt naar de cijfers. Bijna 70 procent van de eerste verzoeken tot immigratie wordt door het Midden-Europese land afgewezen. Alleen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Ierland, IJsland, Polen en Hongarije zijn nog strenger in Europa, aldus Eurostat.

Ook na een herhaald verzoek wijst Tsjechië de meerderheid af, bijna honderd procent zelfs. In dit geval zijn Luxemburg, Hongarije, Estland, Kroatië, Litouwen, Portugal en Liechtenstein nog onverbiddelijker.

Interpretatie van de cijfers

De discrepantie tussen de cijfers van de NOS en van Eurostat blijkt te liggen in de interpretatie van de aanmeldingen. Het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken komt voor 2016 op 1.478 migrantenverzoeken. De crux: 1.215 daarvan zijn nieuwe verzoeken, 263 betreffen herhaalde verzoeken.

Met uitzondering van een dip tussen 2010 en 2013 is dat een gemiddeld aantal voor Tsjechië. In 2001 en 2003 had het land het veel drukker met migranten: toen vroegen respectievelijk ruim 18.000 en meer dan 11.000 om vestiging.

Conclusie

Strikt genomen kloppen de 1.500 aanmeldingen van de NOS dus. Maar aangezien daar meer dan tweehonderd verzoeken tussen zitten van migranten die met hun eerste aanvraag al in (vermoedelijk) het jaar ervoor zijn opgenomen in de cijfers, beoordelen we de bewering als grotendeels waar.