Factcheck: ‘Van zoute snacks ga je vet verbranden’

Factcheck: ‘Van zoute snacks ga je vet verbranden’

19 mei 2017 0 Door Stern de Pagter

Bang dat je dik wordt van te veel snoep? Switch dan gewoon naar de zoute snacks, het eten daarvan zou namelijk vet verbranden. Maar klopt dit wel?

Door Gemma van der Kamp

In principe klopt de claim dat een verhoogde inname van zout leidt tot meer plassen en daardoor tot vet verbranden. Wetenschappelijk onderzoek met ruimtereizigers laat zien dat dit komt door het hormoon glucocorticoïden, dat ervoor zorgt dat vet wordt verbrand om water uit weefsel los te maken. Het probleem is wel: je moet veel meer zout eten dan één frietje of zoute snack, zoals in het artikel van beautiful.nl beweerd wordt.

10 porties friet

De grootste portie friet van McDonalds (large) bevat 0,7 gram zout. In een hele zak chips zit meer zout: bijna 3 gram per zak van 225 gram. Die hoeveelheden komen echter bij lange na niet in de buurt van de 6 tot 12 gram per dag die de ruimtereizigers in het wetenschappelijk onderzoek extra kregen. Om aan die hoeveelheden zout te komen zou je 10 porties friet per dag moeten eten of twee volle zakken chips. En of je daar uiteindelijk zoveel van afvalt?

Mannen

Daarnaast is de onderzochte onderzoeksgroep erg beperkt: slechts 12 gezonde ruimtereizigers. Het valt te betwijfelen of je conclusies kunt trekken uit de resultaten van zo’n klein onderzoek. Daarbij bestond de groep uit enkel mannen – er is niet onderzocht wat het effect van meer zout in eten op de vetverbranding van vrouwen is.

Conclusie

Zeer betwijfelbaar