Factcheck: ‘Veel Amerikanen niet boos over onderzoek naar Trumps banden met Rusland’

Factcheck: ‘Veel Amerikanen niet boos over onderzoek naar Trumps banden met Rusland’

2 januari 2018 0 Door Riffy Bol

Een speciaal aanklager die al maanden onderzoek doet naar de vermeende banden van president Donald Trump met Rusland: veel Amerikanen moeten er blijkbaar niets van hebben. Maar dat beeld is onjuist, stelde juridisch analist Jeffrey Toobin van CNN half december. ‘Een heleboel mensen zijn eigenlijk helemaal niet ontstemd over dit onderzoek. Dat laten de peilingen keer op keer zien.’ Is dat zo?

Half december liet CNN zo’n peiling uitvoeren door het onderzoeksbureau SSRS. Van de 1.001 respondenten keurt 47 procent de onderzoeksmethode van speciaal aanklager Robert Mueller goed; 34 procent reageerde afkeurend en 19 procent liet geen mening doorschemeren. Bijna de helft van de ondervraagde Amerikanen is dus tevreden over hoe het Rusland-onderzoek verloopt, maar een derde houdt er wel degelijk een negatief oordeel op na.

Ondermijnen

Dan het onderzoek an sich: wat vindt Amerika daar van? Als men niet specifiek op de hoofdonderzoeker moet reageren, maar op diens werk, vond half december maar liefst 61 procent dat het Rusland-onderzoek volledig en uitvoerig moet worden afgehandeld. En ook hier beweert een derde dat het onderzoek vooral bedoeld is om Trumps presidentschap te ondermijnen.

SRSS keek ook naar de verdeling Democraten-Republikeinen en de meningsverschillen daartussen. Zoals verwacht zijn de ondervraagde Republikeinen dubbel zo vaak negatief (46 procent) over het Mueller-onderzoek dan Democraten (22 procent), de politieke tegenstanders van Trump.

Andere peilingen over Mueller en zijn Trump-onderzoek

Een paar dagen voor de peiling van SRSS deden ook onderzoeksfirma Harris Insights & Analytics en het Center for American Political Studies van de Harvard-universiteit onderzoek. Daaruit komt naar voren dat 31 procent van de Amerikanen (n=1302) een negatief beeld heeft van speciaal aanklager Robert Mueller. En ook hier is een ‘dubbele negativiteit’ zichtbaar onder Republikeinen (40 procent) vergeleken met Democraten (20 procent).

Belangenverstrengeling

Ook veelzeggend: meer dan de helft van het panel van bijna 2.000 Amerikanen denkt dat Mueller ten prooi valt aan belangenverstrengeling. Hij was van 2001 tot 2013 immers hoofd van de FBI en is bevriend met de latere directeur James Comey, die in mei door Donald Trump werd ontslagen. Dat beïnvloedt mogelijk zijn onafhankelijkheid in het Rusland-onderzoek, denkt 70 procent van de Republikeinse kiezers en 40 procent van de Democratische aanhangers.

Tot slot een derde peiling. In november concludeerde een telling van ABC News en The Washington Post dat 28 procent van de Amerikaanse bevolking negatief is over Muellers onderzoek (n=1.005). Ook uit dit onderzoek komt naar voren dat 31 procent Mueller in een negatief daglicht beziet.

Conclusie

Een hoop Amerikanen vinden het onderzoek naar Trumps vermeende Russische relaties helemaal geen probleem, stelde CNN-analist Jeffrey Toobin. Relatief gezien klopt dat als we naar drie verschillende peilingen kijken: de helft tot twee derde van de Amerikanen bekijkt het onderzoek positief, ongeveer een derde kijkt er juist negatief naar.

Echter, omdat 33 procent een significant deel van de bevolking is, Republikeinen (die over het algemeen negatief tegenover het onderzoek staan) in de onderzoeken ietwat ondervertegenwoordigd zijn (gemiddeld 10 procentpunt minder dan het aantal Democraten) en omdat ook veel Democraten denken dat er door Muellers FBI-verleden mogelijk sprake is van belangenverstrengeling, beoordelen we de claim als deels waar.