Past bepaald voedsel beter bij je bloedgroep?

Past bepaald voedsel beter bij je bloedgroep?

16 augustus 2018 1 Door Zoran Bogdanovic

Een Brits restaurant dat eten aanbiedt dat bij jouw bloedgroep past. Daarover schreef het AD donderdag. Het idee hierachter zou zijn dat bij elke bloedgroep een specifiek dieet ideaal is. Maar wat klopt hiervan?

Het idee komt van natuurgeneeskundige arts Peter J. D’adamo. Hij claimt dat als je een dieet volgt dat bij jouw bloedgroep past, je lichaam voedsel efficiënter zal afbreken. Dit zou dan weer leiden tot meer energie, minder ziektedagen en gewichtsverlies bij hen die kampen met overgewicht.

‘Eat right 4 your type’

D’adamo verspreidde in 1996 de theorie via zijn boek ‘Eat right 4 your type’, dat meer dan zeven miljoen keer is gedrukt. Hij bracht ook een app uit die mensen tegen betaling kunnen downloaden. Volgens hem zouden mensen met de bloedgroep O vooral veel mager vlees, gevogelte, vis en groenten moeten eten. Ze zouden moeten minderen op bonen, granen en zuivelproducten. Degenen met bloedgroep A zouden een vegetarisch dieet moeten volgen vanwege zogenaamde problemen met hun weerstand.

Meta-onderzoek

Maar wat zegt de wetenschap? Sinds het nieuwe millennium zijn er aardig wat wetenschappelijke onderzoeken geweest naar de theorie. Hierbij werden vaak tientallen mensen gescreend en gevolgd. Het probleem bij zulke onderzoeken is dat ze niet groot genoeg zijn om een theorie te ontkrachten of te bevestigen. Grootschalige onderzoeken met meer dan duizend mensen zijn vaak dan weer heel duur.

De oplossing daarvoor zijn zogenaamde meta-onderzoeken, waar gekeken wordt naar data van verschillende kleinere onderzoeken. In 2014 werd zo’n meta-onderzoek gepubliceerd dat de ‘Eat right 4 your diet’ theorie testte. Wat bleek? Er was geen verband tussen iemands bloedgroep en het ideale dieet voor die persoon.

Positieve reviews

Maar D’adamo’s boek is miljoenen keren verkocht en ook de reviews op de Google Play Store en Apple App Store zijn veelal positief. Hoe komt dit? De klinische diëtist Joe Leech, schrijft voor Healthline.com dat de diëten die D’adamo voorschrijft over het algemeen gezond zijn, ongeacht iemands bloedgroep. “Ik denk dat ieder van deze eetgewoontes een verbetering zijn voor de meeste mensen.”