Factcheck: ‘Vollere en zachtere lippen door scrubben’

Factcheck: ‘Vollere en zachtere lippen door scrubben’

16 mei 2017 0 Door Stern de Pagter

Volgens beautyvlogger Laura Ponticorvo kun je vollere en zachtere lippen krijgen door er met een tandenborstel overheen te wrijven. Dit zou de bloedcirculatie stimuleren.

Door Matthijs Keim

Deze bewering komt op meerdere beautyblogs en websites voorbij, waaronder de website van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Daar staan verschillende ‘make-uptrucjes’ om volle lippen te creëren. In de meeste van deze artikelen staan geen vermeldingen naar bronnen en als ze er wel staan, gaat het vaak niet om een gezaghebbende bron.

Van korte duur

Als iemand weet of het scrubben van je lippen met een tandenborstel effectief is, is het wel een schoonheidsspecialist. Alexa Hengst werkt als specialiste bij schoonheidssalon Crayon in Breda en weet te vertellen dat het scrubben van je lippen inderdaad helpt, maar niet voor heel lang: “Het is waar dat wrijven met een tandenborstel je lippen zachter maakt en iets voller, maar het is wel een vrij harde manier. Er ontstaat wrijving en daardoor komt doorbloeding op gang. Daardoor worden de lippen roder en voller. Als je het echt hard doet, zie je het misschien een half uur, maar eigenlijk is het maar heel kort te zien. Uiteindelijk zakken de lippen snel weer terug. Scrubben kun je beter doen om losse vellen te verwijderen, dus meer als verzorging. Maar daar kun je ook balsem voor gebruiken.”

Conclusie: Waar

De claim is waar, maar wel met de kanttekening dat de effecten heel kort zichtbaar zijn. Of je moet wel heel hard gaan scrubben.