‘Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst’

‘Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst’

9 juli 2019 0 Door Redactie

Het hebben van twee dochters is de sleutel voor een gelukkig gezin. Zij zouden minder ruzie maken, zijn minder luidruchtig en helpen meer mee in het huishouden. Wat als nu blijkt dat je in verwachting bent van een jongenstweeling? Wordt je gezin dan minder gelukkig?

Door Laura Vermunt

Op 19 april 2019 plaatste de website van Ouders van Nu een artikel met de kop “Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst.” Enkele weken later, op 6 mei 2019 kwam de website van KEKmama met dezelfde kop. De twee websites baseren deze bewering op basis van een onderzoek dat door de website Bounty, een Britse gezinssite, zou zijn uitgevoerd.

Datum van het bericht

De website van Ouders van Nu verwijst naar een artikel van The Telegraph. Ook KEKmama verwijst naar een bron, namelijk de website NU.nl, die in het artikel aangeeft dat de informatie afkomstig is van The Telegraph. Opvallend is dat The Telepgraph het artikel al acht jaar eerder, op 5 april 2011, plaatste.

Betrouwbaarheid van het onderzoek

The Telepgraph verwijst in haar artikel naar de website Bounty. De site is vergelijkbaar met de Nederlandse site van Ouders van Nu. Volgens The Telepgraph voerden onderzoekers een studie uit naar de verschillende kind-combinaties en de geluksbeleving van ouders. Aan het onderzoek werkten 2116 ouders mee met twee tot vier kinderen onder de zestien jaar.

Bij het nader bestuderen van de website van Bounty blijkt dat de betreffende studie niet online staat. We stuurden een email om het onderzoek op te vragen. En wat blijkt: niet Bounty, maar een pr-bureau voerde het onderzoek uit. ‘Sorry, we no longer have records of the research as it was a survey conducted for us by a PR agency some years ago’, aldus de woordvoerder.

Volgens de artikelen van Ouders van Nu en KEKmama is het onderzoek gedaan door wetenschappers van Bounty, maar dit blijken dus werknemers van een pr-bureau te zijn. En of dit ook daadwerkelijk wetenschappers zijn is onbekend.

We vonden in een gearchiveerde versie van de website van Bounty wel een artikel over het onderzoek. De inhoud van dit artikel komt overeen met het artikel van The Telepgraph. Het leverde geen nieuwe informatie over de opzet en uitvoering van het onderzoek.

Onderzoeksresultaten

In het artikel van The Telegraph en het archiefartikel van Bounty staat dat in het onderzoek aan moeders en vaders werd gevraagd om het gedrag van hun kinderen binnen het gezin te rangschikken op basis van een reeks categorieën, waaronder gemak van zorg, compatibiliteit en algemeen gedrag. Ouders van twee meisjes scoorden hoog in elke categorie.

Ook kwam naar voren dat zij hun ouders zelden ergeren, weinig lawaai maken, vaak hun ouders in vertrouwen nemen en elkaar waarschijnlijk niet opjutten of negeren.

Moeilijke combinaties van kinderen zijn twee jongens en twee meisjes, drie meisjes en een jongen, en drie jongens en een meisje. Toch zegt 62 procent van de ouders met deze combinatie precies hetzelfde aantal kinderen te willen, als ze het allemaal weer over mochten doen. Als zij dus echt ‘ongelukkig’ zouden zijn, kozen zij waarschijnlijk niet opnieuw voor vier kinderen.

Wat is geluk?

Wanneer kinderen goed met elkaar overweg kunnen, zal dit zeker een bijdrage leveren aan de harmonie binnen het gezin. Maar wat zegt dat over het geluk dat een gezin ervaart?

De definitie van geluk volgens Van Dale. Bron

De beschrijving van Van Dale geeft aan dat geluk een gevoel is. In het geval van dit onderzoek koppelen de onderzoekers rangschiklijsten op basis van een reeks categorieën aan het gevoel van geluk. Maar of iemand zich gelukkig voelt, hangt af van meerdere factoren; een harmonieus gezin geeft geen garantie dat je je gelukkig voelt. Al heb je twee schatten van dochters, wanneer iemands gezondheid in gevaar komt of er geldzorgen zijn, zal dit een grote rol spelen op je geluksgevoel.

Faye Mingo, woordvoerster van Bounty, zegt in het archiefartikel dat elk kind een zegen is en er zijn veel dingen die ouders kunnen doen om het gezinsleven zo harmonieus mogelijk te maken. “De natuur laat ons niet kiezen waar we uiteindelijk mee eindigen, of zelfs welke persoonlijkheden onze kinderen zullen hebben.”

Conclusie

Het eindoordeel is dan ook dat we deze stelling met een korreltje zout moeten nemen. Natuurlijk gaan de dingen net iets makkelijker als je geen ruziënde of eten-weigerende kinderen elke avond aan de eettafel hebt. Maar je gelukkig voelen hangt van zo veel meer af dan alleen het hebben van voorbeelddochters. Denk hierbij aan gezondheid of andere zorgen die het geluksgevoel in de weg kunnen staan. Elk kind is een zegen, zoals Mingo het verwoord, en ook al heb je misschien een ideaalbeeld in je hoofd van de perfecte samenstelling, je hebt dit niet zelf voor het zeggen, laat staan wat voor karakter de kinderen krijgen.


Gerelateerde factchecks
‘De sterfte was al opgelost vóórdat we begonnen met het vaccineren tegen mazelen
‘Kinderen gaan steeds jonger aan de drugs’
‘Kinderen steeds vaker betrokken bij een verkeersongeluk’