Volg Global Fact 7 vanuit je luie stoel

Volg Global Fact 7 vanuit je luie stoel

22 juni 2020 0 Door Stern de Pagter

Vanwege het coronavirus vindt de zevende editie van Global Fact digitaal plaats. Dat betekent dus dat je één muisklik verwijderd bent van ’s werelds grootste bijeenkomst van factcheckers. Het startschot is zojuist gegeven door (onder andere) Neil Brown van Poynter, een van de organisatoren.

“Ons werk is belangrijker dan ooit”, aldus Brown tijdens de virtuele aftrap. Dat kun je afdoen als een stevige klop op de borst, maar lijkt niet geheel uit de lucht gegrepen. Want, zo vertelt Brown, factcheckers wereldwijd hebben maar liefst zevenduizend beweringen rondom het coronavirus onderzocht. Dat enorme aantal reflecteert de enorme stroom aan informatie die we allemaal voorgeschoteld krijgen.

Het aantal organisaties dat zich bezighoudt met factchecken groeide het afgelopen jaar enorm: van 188 naar 280. Dat onthult Bill Adair van Duke University Reporters’ Lab. Ieder jaar telt het journalistieke onderzoekslab het aantal factcheckinitiatieven. Een duidelijke bevestiging van de toenemende vraag naar factcheckers.

Je kunt de conferentie volgen via de website. Ook vind je daar een agenda met alle talks van deze week. De conferentie is verdeeld in openbare sessies (die de hele week doorlopen) en een kleiner afgeschermd deel. Natuurlijk is er veel aandacht voor het coronavirus, maar er wordt ook stilgestaan bij het laaatste wetenschappelijke onderzoek rondom factchecken (woensdag). Ook interessant: op vrijdag komen de meest spraakmakende factchecks van het afgelopen jaar voorbij.

Geïnteresseerd? Check hier de volledige agenda van Global Fact 7.