‘Groenten uit blik hebben een hoger vitaminegehalte dan verse groenten’

‘Groenten uit blik hebben een hoger vitaminegehalte dan verse groenten’

20 november 2018 0 Door Nienke Wensveen

“Je kunt beter blikgroente eten dan verse groente”, zegt Maartje Schoolderman van voedselfabrikant vanBlik in het Eindhovens Dagblad. Dit komt volgens haar doordat het vitaminegehalte van verse groenten in de supermarkt is achteruitgegaan. Kunnen we inderdaad beter boontjes uit blik naar binnen harken, of is die zanderige winterpeen toch gezonder?

Volgens Schoolderman gaat het vitaminegehalte van groente snel achteruit. Gewassen uit blik worden vaak binnen enkele uren na de oogst voorgegaard en gesteriliseerd in de verpakking. Verse groenten liggen pas dagen tot weken na de oogst in de schappen.

Weinig verschil

Volgens het Voedingscentrum is er geen verschil in het vitaminegehalte tussen groenten in blik en verse groenten. Wel kunnen zout en suikers toegevoegd zijn aan groenten in blik. Dit is minder gezond dan verse gewassen. Groenten à la crème staan niet in de schijf van vijf, omdat hier meer vet en zout in zit dan bij gekookte groenten.

De Consumentenbond zegt dat er alleen bij rodekool, wortels en doperwten in blik minder vitamine C zit dan bij de verse varianten. Geblikte sperziebonen en worteltjes bevatten minder vitamine B11.

Conclusie

Hoewel groenten uit blik sneller verwerkt zijn, bevatten ze niet meer vitamines dan de verse groenten. Soms zitten er zelfs meer vitamines in verse groenten dan in de varianten in blik. Schooldermans stelling is dus niet waar.